TUZLA

Nije izabrano rukovodstvo Skupštine TK

Blok 19 nije imao većinu u Klubu Bošnjaka, od 29 zastupnika njih 16 je iz SDA i PDA

E.Sk.

11.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Rukovodstvo Skupštine TK nije izabrano ni u nastavku konstituirajuće sjednice Skupštine TK. 

Ostao je sporan izbor člana rukovodstva Skupštine TK iz reda bošnjačkog naroda, a dok se ne steknu uvjeti za njegov izbor, ova tačka dnevnog reda konstituirajuće sjednice je prolongirana do daljega.

Prije nastavka konstituirajuće sjednice formirani su klubovi Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih.

Predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini TK Nedžad Hamzić smatra kako takvim raspletom nije došlo do raspada Bloka 19, ali u SDP-u i DF-u smatraju suprotno, odnosno da u ovom trenutku koalicija građanskih stranaka u Skupštini TK nema većinu.

- Nismo u ovom momentu imali usaglašen stav o članu rukovodstva iz reda bošnjačkok naroda. Nismo se u Klubu Bošnjaka mogli dogovoriti oko imena, a direktno govoreći mi nismo bili zadovoljni s ponuđenim imenom, a i drugi su se složili s tim. Ovo ne znači kraj koalicije – rekao je Hamzić.

No, u SDP-u smatraju drugačije. Predsjednik Kluba SDP-a Dževad Hamzić ističe kako su im iz SBB-a pred početak Skupštine TK saopćili kako ne mogu podržati DF-ovog kandidata Mahira Mešalića za bošnjačkog člana rukovodstva.

- Ovo praktično znači da mi više nemamo 19 ruku i većinu u Skupštini TK, iako to u SBB-u tvrde drugačije – kaže Hadžić.

Izbor Mahira Mešalića je bio pod znakom pitanja i što Blok 19 nije imao većinu u Klubu Bošnjaka. Naime od 29 zastupnika Bošnjaka njih 16 je iz SDA i PDA. Ipak tražila se praznina i nedorečenost u Poslovniku o radu Skupštine TK, a i da je obavljen izbor Mešalića cijeli slučaj bi vjerovatno rješavao Ustavni sud FBiH.

U SDA navode kako je sada na potezu SDP, odnosno da očekuju formiranje nove koalicione većine koja će biti znatno stabilnija. U toj priči, prema riječima Bege Gutića, vide i DF. U DF-u pak smatraju kako je proces formiranja vlasti u TK zakočen i da SDP treba donijeti odluku o daljim koracima. U PDA, kao i do sada, mudro šute i ne komentarišu novonastalu situaciju unutar Bloka 19.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.