REAKCIJE

Džaferović: BiH ne treba biti tema tokom posjete Putina Beogradu

Džaferović: Sutrašnji sastanak u Beogradu je relacija dvije države i s tim BiH nema ništa. Arhiva

Fena

16.1.2019

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da Bosna i Hercegovina niti treba da bude niti će biti tema sastanaka planiranih tokom zvanične posjete predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Beogradu. 

- Radi se o bilateralnim odnosima Rusije i Srbije. BiH je suverena međunarodno priznata država, koja ima svoju politiku, kao i vanjskopolitička opredjeljenja, koja podrazumijevaju članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu. To su odluke koje su donijele institucije BiH i svako onaj ko želi da ima dobre prijateljske odnose s BiH treba da poštuje naša vanjska i unutrašnja politička opredjeljenja - poručio je Džaferović.

Potvrdio je da BiH želi imati dobre bilateralne odnose s Rusijom, koji se, po njegovom mišljenju, mogu graditi jedino na principima međusobnog uvažavanja i poštivanja, a nikako nauštrb vanjskopolitičkih i unutrašnjih opredjeljenja.

- Bosna i Hercegovina svakako treba imati dobre relacije s Rusijom jer je to obostrani interes - naglasio je Džaferović, koji je povodom posjete Putina Beogradu već razgovarao s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Tom prilikom kaže da Dodiku nije iznio nikakve poruke za Putina i Rusiju, jer ih je spreman davati "jedino onda kada se ta stvar institucionalno postavi onako kako treba".

- Sutrašnji sastanak u Beogradu je relacija dvije države i s tim BiH nema ništa i ne treba uopće biti predmet. Uz poštivanje naših vanjskopolitičkih i unutrašnjopolitičkih opredjeljenja želimo da gradimo odnose s Rusijom. To treba da radimo iz Predsjedništva BiH, odnosno na sjednicama Predsjedništva uz odgovarajuće odluke. Odlazak Dodika na taj sastanak je njegov privatni čin i on ne odražava politiku BiH i bilo šta da uradi ne može odražavati stavove države BiH – rekao je Džaferović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.