REAKCIJE Direktorica Vanjskopolitičke inicijative u BiH

Ramić-Mesihović: Debakl politike Tereze Mej

Škotska bi mogla tražiti otcjepljenje od Velike Britanije

Fena

Evropska Unija nije raspoložena da revidira ugovor

Foto: Arhiv


Iako je Tereza Mej (Theresa May) sinoć "preživjela" glasanje o povjerenju, direktorica Vanjskopolitičke inicijative u BiH Lejla Ramić-Mesihović naglasila je da to potvrđuju i rezultati glasanja u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije u kojem je iz diskusije bilo potpuno jasno da su političke partije još više udaljile stavove u vezi s osnovnim elementima Brexita.

- Neodobravanje plana premijerke Tereze Mej istupanje Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja debakl njene politike i u sadržaju i u načinu na koji je djelovala - kazala je Feni Lejla Ramić-Mesihović. 

Smatra da je situacija u koju se dovela Velika Britanija vrlo neizvjesna te da niko ne zna šta će se desiti.

Ukoliko se bude išlo u smjeru Brexita bez dogovora s Evropskom unijom, Ramić-Mesihović smatra da bi to moglo ići na veliku štetu privrede Velike Britanije, ali isto tako bi otvorilo druge probleme kao što je problem Sjeverne Irske.

Ukoliko problem Sjeverne Irske eskalira, Ramić-Mesihović kaže da bi Škotska mogla tražiti otcjepljenje od Velike Britanije kako bi ostala unutar okvira Evropske unije.

Kao drugu opciju, Ramić-Mesihović je navela ostanak Velike Britanije u Evropskoj uniji, ali je istakla da će tada Velika Britanija morati objašnjavati svom narodu zašto je došlo do situacije da većinska volja, koja je iskazana na referendumu o istupanju iz EU, ipak neće biti poštovana.

Ramić-Mesihović je zaključila da EU nije raspoložena da revidira bilo kakav dogovor i da pruža dodatni manevarski prostor prebacivši loptu u polje odlučivanja unutar Velike Britanije na način da im je iz Brisela poručeno da prvo trebaju odlučiti šta žele, pa tek onda da se vrate.

Više o:

Thereza May Brexit
NA VRH

Podijeli članak na