TRAVNIK Predstavnici kantonalnih odbora SDA i stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH

Postignut sporazum o formiranju Vlade u Srednjobosanskom kantonu

Predsjednik Vlade, najvjerovatnije, Tahir Lendo

Srna
18.01.2019 13:34

Predstavnici kantonalnih odbora SDA i stranaka okupljenih oko HDZ-a BiH danas su u Travniku postigli sporazum o formiranju vlasti u Srednjobosanskom kantonu, prema kojem će predsjednik Vlade, najvjerovatnije, ponovo biti Tahir Lendo.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Asim Mekić istakao je da će ova stranka, kao i u prethodnom mandatu, zadržati premijersku i tri ministarske pozicije, dok će četiri ministra u Vladi imati stranke okupljene oko HDZ-a BiH.

- Iz reda srpskog naroda imamo zajedničkog ministra i do sada je bilo tako da se on imenuje na prijedlog HDZ-a BiH, uz saglasnost SDA. Premijer će, najvjerovatnije, biti ponovno Lendo jer je dobro radio u proteklom mandatu i dobio najveći broj glasova- poručio je Mekić.

On je dodao da bi do kraja januara trebala biti određena imena ministara i liste za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, prenose federalni mediji.

Predsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Radoje Vidović istakao je da će sporazum biti upućen stranačkim tijelima na potvrđivanje, nakon čega počinju rokovi za formiranje Vlade.

Prioriteti buduće Vlade Srednjobosanskog kantona trebalo bi da budu zaustavljanje masovnog iseljavanja stanovništva mjerama ekonomskog razvoja i bolja zaštita prava radnika, te rad na projektima unapređenja infrastruktur.

NA VRH