INICIJATIVE

Hoće li nedjelja biti neradni dan

Imamo pozitivan primjer u Austriji i Njemačkoj, gdje sve besprijekorno funkcionira, kazao je Čengić

Radnici u trgovini očekuju da bar jedan dan budu slobodni

Piše: F. MUSTAFIĆ

20.1.2019

Inicijativa Irfana Čengića, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, da se zabrani rad nedjeljom i praznicima, izazvala je brojne reakcije. Najglasniji su bili radnici u trgovini, koji pozdravljaju ovu ideju očekujući da će tako bar jednom sedmično dobiti dan za odmor. Inicijativu su podržali i sindikalisti te predstavnici međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Intenzivni razgovor

Hoće li radnici u trgovinama i tržnim centrima dobiti pravo na neradnu nedjelju i odmor tokom praznika, konačnu riječ uskoro bi trebala dati Vlada FBiH.

- Cilj je zabraniti rad nedjeljom. Imamo pozitivan primjer u Austriji i Njemačkoj, gdje se već dugo ne radi ovim danima i gdje sve besprijekorno funkcionira. Radnici bi, također, trebali imati slobodno za Prvi maj, Novu godinu, Dan državnosti i Dan nezavisnosti te za Bajram i Božić – kaže Čengić.

Ukoliko inicijativa ne bude usvojena, Čengić najavljuje da će predložiti novi nacrt zakona o radu.

- Podršku ovoj ideji već su dali radnici i Sindikat, ali pretpostavljam da će najveći otpor doći od poslodavaca, s kojima nam predstoji intenzivni razgovor. Ipak, ne očekujem da će inicijativa brzo biti usvojena. Ovo je tema o kojoj svi pričaju, a parlamentarcima se nikad nije dala mogućnost da kažu šta misle o tome – dodao je Čengić.

Čengić: Predstoje intenzivni razgovori

Donijeti zakon

Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH Mersiha Beširović kaže da je nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici najčešća tema o kojoj radnici u trgovinama razgovaraju.

- U pojedinim općinama u Republici Srpskoj već je donesena odluka da se praznicima zabranjuje rad. I to se poštuje. Smatramo, međutim, da se treba donijeti zakon kojim bi se to bolje riješilo. Dajemo punu podršku ovoj ideji i čekamo šta će Vlada reći – kazala nam je Beširović.

 Primjer iz Hrvatske

Nekoliko općina u Hrvatskoj samoinicijativno je donijelo odluku da nedjeljom i praznicima stavi ključ u bravu. Lokalne vlasti u Legradu i Drnju, u kojima su trgovci do sada jedino za Novu godinu, Božić i Uskrs bili slobodni, od 1. februara zabranile su rad praznicima.

 Zabrana će biti predložena i u RS

Sindikat trgovine RS najavio je krajem prošle godine da će pokrenuti inicijativu o zabrani rada nedjeljom. Zatražit će da radnici u trgovinama, trgovačkim centrima i buticima ne rade nedjeljom i praznicima.

Beširović: Podrška ideji

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.