PROCESI Tužilaštvo BiH ga tereti za ratne zločine

Sud potvrdio optužnicu protiv generala Drekovića

M.Aš.
21.01.2019 08:26

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv generala Armije RBiH Ramiza Drekovića, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Kalinovika. Drekovića uskoro očekuje izjašnjenje o krivici, a zatim i početak suđenja.

Tužilaštvo ga je optužilo da je u svojstvu komandanta 4. korpusa Armije RBiH postupao suprotno odredbama ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tereti se da je u proljeće 1995. godine izdao direktno strogo povjerljivo naređenje artiljerijskim jedinicama na širem području općine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog stanovništvom srpske nacionalnosti.

U tom periodu je, kako se navodi, usljed eksplozija granata ubijeno dijete u dobi od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih osoba. Granatiranjem je prouzrokovano veliko razaranje imovine i objekata, piše u optužnici.

Dreković je uhapšen krajem prošle godine, ali je Sud BiH odbio prijedlog Tužilaštva da mu se odredi pritvor. On se, uz mjere zabrane, brani sa slobode.

NA VRH