SNAŽNA EKSPLOZIJA

Pirotehničar iz BiH poginuo u paklu Jemena

Život izgubilo još nekoliko njegovih kolega, među njima jedan iz Hrvatske i s Kosova

AFP

Avaz.ba

21.1.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Petorica pirotehničara koja su radila na deminiranju poginula su u eksploziji koja se za vikend dogodila u Jemenu, javlja novinska agencija AFP, pozivajući se na saopćenje pirotehničarske kompanije iz Saudijske Arabije "KSrelief" - Centra Kralja Salmana za humanitarnu pomoć - koja je radnike uputila na teren. Među poginulima je i državljanin BiH Damir Paradžik.

"KSrelief" je državna saudijska kompanija, a u saopćenju se navodi da su u eksploziji poginula dvojica pirotehničara iz Južnoafričke Republike te po jedan iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te s Kosova. Državljanin Velike Britanije teško je povrijeđen. Identiteti žrtava nisu objavljeni.

Prema prvim informacijama, do eksplozije je došlo dok su pirotehničari u provinciji Marib prevozili neeksplodirane naprave na uništenje.

Projekat je dio pomoći Saudijske Arabije Jemenu koji je počeo prošle godine. Demineri rade na uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava. 

- Eksperti su izgubili živote pokušavajući donijeti sigurnost Jemencima i njihova služba čovječanstvu neće biti zaboravljena - kazali su iz MASAM-a.

Bh. državljanin je učestvovao u operaciji humanitarnog deminiranja. Do sada je u okviru ove operacije uklonjeno više od 40.000 mina i neeksplodiranih sredstava koje su postavili militanti grupe Houthi na područjima pod nadzorom jemenskih vlasti.

Jemen je, podsjeća AFP, već godinama razoren ratom koji Ujedinjeni narodi zovu najvećom humanitarnom krizom na svijetu. Procjene Svjetske zdravstvene organizacije su da je od 2015., kada je koalicija predvođena Saudijcima krenula u akciju potpore jemenskoj vladi protiv hutskih pobunjenika, poginulo više od deset hiljada stanovnika Jemena.

Udruženja za ljudska prava upozoravaju kako su potencijalni ratni zločini počinjeni na obje strane, Huti se optužuju za nekontroliranu i masovnu upotrebu poljskih mina, dok se Saudijci sumnjiči za brojne slučajeve pokolja civila.

Operacije širom svijeta

Damir Paradžik iz Goražda rođen je 1969. godine i član je nezavisne grupe za savjetovanje o minama. U operacijama širom svijeta učestvuje godinama, a jednom je uspio izbjeći smrt kada je povrijeđen u eksploziji mine u Libanu 2006. godine. Tada je bio poslenik ArmorGroup kompanije sa sjedištem u Londonu, čiji je domen pružanje zaštitarskih i usluga sigurnosne obuke, te radi na smanjenju količine naoružanja i čišćenja mina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.