EPIDEMIJA

Tek se očekuje veći broj oboljelih od gripe

U Zavodu za javno zdravstvo KS zbog gripe do 6. januara 4.651 osoba potražila je ljekarsku pomoć, četvero oboljelo iako su bili vakcinisani

Viroze i prehlade napunile čekaonice u Bijeljini

Piše: E.D.A.

23.1.2019

Gripa u Bosni i Hercegovini ne jenjava. Ljekari i dalje svakodnevno pregledaju na stotine pacijenata koji im se javljaju sa simptomima sličnim gripi. Ekipe „Avaza“ obišle su jučer domove zdravlja i ambulante. Na licu mjesta uvjerili smo se da ljekari imaju pune ruke posla, jer im se pacijenti javljaju s upalom grla, curenjem nosa, kašljem, slabošću, povišenom temperaturom i bolovima u mišićima, što su glavni simptomi sezonske gripe. Kako smo se mogli uvjeriti, gripa najviše u teško stanje dovodi starije osobe, koje uz to u najvećem broju slučajeva hronično boluju od neke bolesti.

 Pojačan nadzor  

Na žalost, nije bio mali broj ni djece u čekaonicama zbog temperature. Podatke o ukupnom broju oboljelih u Fedraciji BiH ne iznose iz Zavoda za javno zdravstvo Fedacije BiH. Do sada su kazali da je kod 21 osobe potvrđen virus tipa A. Kod 13 slučajeva potvrđen je podtip H3N2, a osam podtipa H1N1.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, zbog gripe u periodu od 31.decembra do 6. januara 4.651 osoba potražila je ljekarsku pomoć, od kojih je četvero oboljelih iako su vakcinisani. Zavod vrši pojačan nadzor nad gripom.

Da virus ovih dana hara, uvjerili smo se tokom posjete bijeljinskom Domu zdravlja, na Odjeljenju Porodične medicine. Čekaonice su bile popunjene do posljednjeg mjesta.

Pacijentkinja koju smo zatekli u ekaonici kazala je da njena torba izgleda kao „pokretna apoteka“.

- Nemojte me ništa pitati. Ima prehlade, zdravlje mi je narušeno, a sve lijekove moram nabavljati po paprenim cijenama, bez participacije – kazala je. U čekaonici bio je i Dragutin Trifković (68) koji kaže da je pokušavao da se liječi čajevima i C vitaminom, ali, nije pomoglo.

- Ima malo prehlade, ima suvog kašlja. Šest dana sam izdržao bez ljekara, ali se plašim da se stanje ne pogorša. Na sreću, nisam imao temperaturu - kaže Trifković

Dr. Dijana Dukić, specijalista porodične medicine u Domu zdravlja Bijljina, kaže da svakodnevno sve više pacijenata traži ljekarsku pomoć, ali da nemaju epidemiju gripe.

- Krajem januara očekujemo veći broj pacijenata oboljelih od gripa, ali težište stavljamo na februar i početak marta - kaže dr. Dukić.

Pomnožit sa tri  

Gripa je zahvatila i Livanjski kanton, gdje su od početka godine evidentirali oko 400 pacijenata koji su se javili u zdravstvene ustanove zbog respiratornih problema. Najviše oboljelih je u Tomislavgradu, i to 302, u Livnu 49, Glamoču 27 i Drvaru 25, gdje se liječe i pacijenti iz Bosanskog Grahova koji nemaju Dom zdravlja. Najviše pacijenata pak jučer zatekli smo ispred odjela za plućne bolesti.

- Ova brojka od oko 400 se može slobodno pomnožiti barem sa tri, jer je sigurno veći broj oboljelih pacijenata koji se sami liječe, ili pomoć zatraže od privatnih ordinacija, ne obraćajući se u domove zdravlja, zbog čega i ne ulaze u evidenciju našeg Zavoda. Ali, stanje nije alarmantno, niti su evidentirani smrtni ishodi kod pacijenata - kazala je direkrorica Zavoda, dr. Diana Mamić.

 U Fojnici i Gornjem Vakufu nema mjesta panici  

Manji broj pacijenata zatekli smo u Fojnici i Gornjem Vakufu. Pacijenata je bilo u čekaonicama, ali ne baš u velikom broju.  

- Neke veće gužve, sad za sad nema, malo kod djece na odjelu pedijatrije je malo pojačana, ali ništa strašno i ništa alarmantno. Lijekova ima i svega što nam je potrebno za pružanje zdrastvene zaštite, građanima Fojnice - kazala je dr. Zijada Salihagić, direktorica „Doma zdravlja“ Fojnica.

Čekaonice u Domu zdravlja Gorni Vakuf tokom naše posjete bile su poluprazne.

- Čekaonice nisu prepune, po tome možete zaključiti da nema razloga za paniku. Vikend je prošao mirno. Pacijenti koji dolaze sa simptomima gripe dobijaju simptomatsku terapiju u savjete karakteristične za virusna oboljenja - rekao je dr. Ejub Zukić, direktor Doma zdravlja Gornji Vakuf- Uskoplje.

I u jednom i u drugo Domu zdravlja kazali su da na stanju imaju vakcina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.