KOSOVO

Haradinaj: Snijeg će se otopiti na obje strane

Odluke o taksama, kao i o formiranju Vojske Kosova ujedinile kosovsku javnost

Ramuš Haradinaj. Arhiv

S. N.

23.1.2019

Zvaničnici Evropske Unije očekuju da će Vlada Kosova ubrzo promijeniti odluku o taksama na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Herecgovine, javio je RFE.

U toku jedne debate koja je održana u Evropskom parlamentu, Ana-Marija Boura, zvaničnica nadležna za Balkan u Evropskoj Službi za vanjske poslove (EEAS), naglasila je da vjeruje da će ubrzo vlasti u Prištini poslušati pozive koji dolaze iz međunarodnih prijestonica. U tom smislu ona je naglasila da je zajednički evropski i američki pritisak imao efekta.

- Počinjem da vidim neke naznake da se ovi pozivi sada čuju i možemo u narednom periodu vidjeti neke pomake - kazala je Boura.

Upozorila je, međutim, da su odluke o taksama, kao i o formiranju Vojske Kosova ujedinile kosovsku javnost.

- Kako takse tako i KBS, izuzetno su popularne i ujedinjujuće. Obje mjere uživaju podršku javnosti. Čak i političari koji su imali rezervu morali su se prilagoditi ovim mjerama zbog njihove popularnosti - ocijenila ja Boura.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj (Ramush) ponovio je i jučer da takse ipak ostaju. Odgovarajući na novinarsko pitanje o pritiscima, posebno SAD, da se takse ukinu, on je odgovorio:

– Snijeg će se otopiti, na obje strane.

Šef njegovog kabineta Avni Arifi, međutim, spomenuo je mogućnost privremene suspenzije taksi.

Gostujući u emisji “Rubikon” na TV Kosovo, ponovio je da Vlada zadržava stav koji je iznio premijer, ali je dodao i da moglo doći do privremene

suspenzije ovog nameta na robu iz BiH i Srbije.

- Postoji jedan ranije spomenut modalitet da, ako napravimo brzi format razgovora, onda možemo obustaviti takse. Naprimjer, ako je započet

intenzivan format razgovora. Ova pozicija je javna. Spominjali su je i premijer i predsjednik skupštine - rekao je Arifi.




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.