SARAJEVO Predsjednik Bošnjačkog pokreta

Tokić: Ozbiljno pristupiti inicijativi za ukidanje atributa srpski iz imena RS

On je podsjetio da je SDA ranije iz "dnevno-političkih interesa i stranačkih trgovanja tu inicijativu povukla iz procedure"

Fena
23.01.2019 19:40

Tokić: Dao punu podršku inicijativi SDA

Foto: Arhiv

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić pozitivno je ocijenio najavu Stranke demokratske akcije (SDA) da će pokrenuti inicijativu preispitivanja imena bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

- Kao inicijator i realizator ukidanja atributa srpski za trinaest općina i gradova izražavam iz "dnevno-političkih interesa i stranačkih trgovanja tu inicijativu povukla iz procedure" da se ukine diskriminirajući atribut srpski u pravnoj proceduri pred Ustavnim sudom BiH i ako bude bilo potrebno pred Sudom za ljudska prava u Strazburu - kazao je.

U saopćenju je posebno naglasio obavezu inicijatora da ozbiljno pristupi inicijativi i istraju u njenoj realizaciji jer ukidanje atributa srpski predstavlja interes svih bh. patriota, a posebno bošnjačkog naroda te ne smije biti predmet dnevno-političke trgovine.

Podsjetio je, naime, da je SDA već pokretala takvu inicijativu putem predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Sulejmana Tihića, a potom iz "dnevno-političkih interesa i stranačkih trgovanja tu inicijativu povukla iz procedure".

NA VRH