Tokić: Ozbiljno pristupiti inicijativi za ukidanje atributa srpski iz imena RS

SARAJEVO Predsjednik Bošnjačkog pokreta

Tokić: Ozbiljno pristupiti inicijativi za ukidanje atributa srpski iz imena RS On je podsjetio da je SDA ranije iz "dnevno-političkih interesa i stranačkih trgovanja tu inicijativu povukla iz procedure"

Predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić pozitivno je ocijenio najavu Stranke demokratske akcije (SDA) da će pokrenuti inicijativu preispitivanja imena bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

- Kao inicijator i realizator ukidanja atributa srpski za trinaest općina i gradova izražavam iz "dnevno-političkih interesa i stranačkih trgovanja tu inicijativu povukla iz procedure" da se ukine diskriminirajući atribut srpski u pravnoj proceduri pred Ustavnim sudom BiH i ako bude bilo potrebno pred Sudom za ljudska prava u Strazburu - kazao je.

U saopćenju je posebno naglasio obavezu inicijatora da ozbiljno pristupi inicijativi i istraju u njenoj realizaciji jer ukidanje atributa srpski predstavlja interes svih bh. patriota, a posebno bošnjačkog naroda te ne smije biti predmet dnevno-političke trgovine.

Podsjetio je, naime, da je SDA već pokretala takvu inicijativu putem predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika SDA Sulejmana Tihića, a potom iz "dnevno-političkih interesa i stranačkih trgovanja tu inicijativu povukla iz procedure".

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH