ODLUKE

Umjesto u KCUS, studenti bi na praksu mogli u Opću bolnicu

Na sastanku Grupacije medicinskih nauka prihvaćena inicijativa koju je pokrenuo Stomatološki fakultet

Stomatološki fakultet: Hoće li nastavna baza biti Opća bolnica

Piše: A. Nu.

25.1.2019

Na sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu (UNSA), koja će biti održana iduće sedmice, naći će se i inicijativa Stomatološkog fakulteta da Opća bolnica „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ postane nastavna baza za studente ovog, ali i svih fakulteta UNSA-e iz grupacije medicinskih nauka.

Ako ova inicijativa dobije podršku, Opća bolnica predstavljat će nastavnu i naučnoistraživačku zdravstvenu ustanovu u BiH, a Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) izgubit će svojevrsni primat nad Stomatologijom.

Prvi put u 45 godina postojanja i rada Stomatologije, studenti bi praksu, umjesto u KCUS-u, mogli obavljati u Općoj bolnici, i to u mnogo boljim uvjetima.

Kako „Avaz“ saznaje, odluka o pokretanju inicijative donesena je u utorak na sjednici Grupacije medicinskih nauka kojom je predsjedavao dekan Veterinarskog fakulteta Nihad Fejzić. Protiv odluke glasali su samo predstavnici KCUS-a i Medicinskog fakulteta.

- Ovo pitanje pokrenuto je sa Stomatološkog fakulteta. Put ove inicijative bit će dug, a kakav će biti epilog, ne zavisi samo od Senata – rekao je Fejzić.

Dekan Stomatološkog fakulteta Muhamed Ajanović potvrdio je za „Avaz“ da je pokrenuta inicijativa da Opća bolnica postane nastavna baza za nekoliko fakulteta.

- Vijeće Stomatološkog fakulteta prepoznalo je opravdanost i značaj inicijative te ju je jednoglasno usvojilo i uputilo na Univerzitet - rekao je Ajanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.