GORAŽDE

Trasiran put ka deblokadi uspostave vlasti sa skupštinskom većinom od 16 poslanika

Iako SDA, Stranka za BiH i Liberalna stranka trenutno imaju tijesnu većinu sa 13 od ukupno 25 poslanika u Skupštini, uspostava vlasti nije moguća zbog podjednakog broja delegata većine i opozicije u Klubu Bošnjaka

Sa današnjeg sastanka

aL. b.

28.1.2019

U prostorijama Kantonalnog odbora SDA Goražde održan je prvi sastanak pregovaračkih timova ove stranke i Građanskog bloka, kojeg čine lijeve i građanske stranke u Skupštini BPK Goražde. 

Iako SDA, Stranka za BiH i Liberalna stranka trenutno imaju tijesnu većinu sa 13 od ukupno 25 poslanika u Skupštini, uspostava vlasti nije moguća zbog podjednakog broja delegata većine i opozicije u Klubu Bošnjaka.

Na sastanak su pozvani samo predstavnici SDP-a, DF-a i Naše stranke, ali je u pregovorima sudjelovao cijeli Građanski blok (NBL, SDP, DF, SBB, A-SDA, Nezavisni blok, Goraždanska priča), osim predstavnika Naše stranke koja ne želi pregovarati sa SDA i drugim nacionalnim strankama. Razgovorima nisu prisustvovali ni predstavnici sadašnjih partnera SDA - SBiH i LS.

- InformiRali smo ih da od novembra postoji ovaj blok i da smo spremni deblokirati proces uspostave vlasti u BPK Goražde, kako ne bismo ostali jedini kanton u kojem to neće biti urađeno. Građanski blok bez jednog poslanika Naše stranke ima 11 poslanika u Skupštini i sa pet poslanika SDA imali bismo stabilnu skupštinsku većinu. Ne želimo Liberalnu stranku u koaliciji a što se tiče SBiH nemamo ništa protiv da ostanu partner SDA - kazao nam je Šefik Bukalo iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Učesnici razgovora su saglasni da SDA predloži mandatara nove vlade kao i delegata za Dom naroda Parlamenta FBIH. Konačan sporazum sačekat će stavove stranačkih centrala i odluku SDA hoće li se odreći Liberalne stranke kao jednog od sadašnjih partnera.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.