PROCESI

Politički pritisak na Kukića!

Tužilaštvo tereti Pirić, Husića i Mezetovića za primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem

Kukić: SDA ga želi natjerati u koaliciju

M. AŠČIĆ

31.1.2019

Iza optužnice Tužilaštva Tuzlanskog kantona (TK) protiv Elzine Pirić, Midhata Husića i Nijaza Mezetovića, članova Pokreta demokratske akcije (PDA), najvjerovatnije se krije politički pritisak na Mirsada Kukića, čelnika ove stranke, da idu u koaliciju sa SDA u ovom kantonu i na federalnom nivou. 

Isprobani recept

U prilog tome govori i činjenica da je optužnica protiv članova PDA podignuta 26. decembra 2018., potvrđena 15. januara ove godine, a prekjučer objavljena na stranici Tužilaštva TK, u jeku pregovora o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Koliko se Tužilaštvu TK žurilo da podigne optužnicu, dokazuje i zapisnik o ispitivanju osumnjičenih. Pirić i Mezetović iskaze su dali 24. decembra prošle godine, dva dana prije podizanja optužnice, a Husić na dan kada je optužnica i napisana.


Pirić: Šta je rekla tužiocima

Naravno, riječ je o već isprobanom receptu SDA. Ako, kao u slučaju Eldina Vrače, predsjednika Snage centra iz Zenice, ne osiguraju većinu obećanim višemilionskim ugovorima, onda se okrenu represivnim metodama i na taj način pošalju poruku šta očekuje političke oponente koji se ne povinuju zahtjevima SDA.

U konkretnom slučaju, Tužilaštvo TK, kojim rukovodi Tomislav Ljubić, glavni tužilac, itekako je blisko strukturama SDA. Također, Ljubić je već dokazani operativac i Dragana Lukača, bivšeg čelnika FUP-a. Upravo je ta policijska agencija radila na istrazi o ovom predmetu još 2016. Tada su osumnjičeni Pirić i drugi bili članovi SDA, a optuženi su nakon dvije godine, kao predstavnici PDA.

A koliko je ozbiljna optužnica protiv Pirić, dugogodišnje zastupnice u Parlamentu FBiH, koja se tereti da je počinila krivično djelo primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, govori i podatak da je ključni svjedok u ovom predmetu Bego Gutić, čelnik banovićke SDA.


Gutić: Ključni svjedok čelnik banovićke SDA

Problemi s vodom

U optužnici se Mezetović i Husić terete da su u septembru 2016. godine, Mezetović kao tadašnji predsjednik Općinskog odbora SDA u Kladnju, a Husić kao načelnik općine Banovići, po prethodnom dogovoru s Pirić, tada predsjednicom OO SDA Banovići, „iskoristili svoj društveni i utjecajni položaj i posredovali kod odgovornih osoba u JP "Šume TK" da izvrše službenu radnju koju ne bi smjeli izvršiti“.

Zanimljivo je, međutim, da su optuženi u svojim iskazima, koji su navedeni u optužnici, ustvrdili da od odgovornih u „Šumama TK“ nisu tražili premještaj bilo koje osobe, „nego su ukazivali na problem sa zamućivanjem izvorišta pitke vode“.

Podigli optužnicu pa saslušali svjedoke u Sarajevu 

Zanimljivo je da je u optužnici navedeno da je Tužilaštvo TK pojedine svjedoke ispitivalo dan nakon što je podiglo optužnicu.

Tako je navedeno da je optužnica podignuta 26. decembra prošle godine, a da su tri svjedoka, koja potkrepljuju navode tužioca, saslušana dan kasnije, 27. decembra. Riječ je o svjedocima Smajlu Mujanoviću, Muameru Okačiću i Salemu Hasanoviću. Ovi svjedoci saslušani su u prostorijama FMUP-a u Sarajevu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.