SARAJEVO

Za 5,4 miliona KM ponuđen 71 stan!

Vlasnik „House Milosa“ otišao u stečaj <195> Na prodaju i zemljište na Ilidži, a ukupna vrijednost svih nekretnina s „Vrtovima sunca“ procijenjena na 7,2 miliona KM

M. AŠČIĆ

1.2.2019

Brojni stanovi, poslovni prostori i garaže u elitnom naselju „Vrtovi sunca“ na Breki te zemljišta na Ilidži, u glavnom gradu BiH, naći će se na dobošu 6. marta. Za taj dan, naime, stečajni upravnik kompanije „House Milos“ iz Sarajeva zakazao je putem javnog nadmetanja prodaju nekretnine te firme koja je prije nekoliko godina otišla u stečaj.

 Viđeno - kupljeno

Naselje „Vrtovi sunca“ nalazi se u ulici Mithata Karića Mitke, na području sarajevske općine Centar, a na prodaju ide čak 71 stan čija ukupna vrijednost s ostavama i šest garažnih mjesta iznosi 5,4 miliona KM.

Dio naselja „Vrtovi sunca“: Prva prodaja bila neuspješna, devet je spornih stanova

Na prodaju je i zemljište koje sadrži više različitih parcela na području Ilidže, a ukupna vrijednost svih nekretnina, uključujući i „Vrtove sunca“, procijenjena je na 7,2 miliona KM. Ovo je druga prodaja, nakon što je u oktobru prošle godine prva proglašena neuspjelom.

Za 6. mart u Općinskom sudu Sarajevo zakazana je nova prodaja po principu „viđeno - kupljeno“. Enver Šoškić, stečajni upravnik društva „House Milos“, kazao je jučer za „Dnevni avaz“ da će se ovog puta ići na prodaju nekretnina u paketu.

Primamljive cijene

Cijene koje su jučer objavljene kao početne čine se vrlo primamljivim. Tako se u oglasu, primjerice, kao početna prodajna cijena stana od 85 kvadrata navodi 69.220 maraka.

Šoškić, međutim, pojašnjava da se zbog suvlasničke strukture koju ima „KGI - Konstrukt“ iz Sarajeva, ta cijena množi s dva, tako da će takav stan koštati 138.440 KM.

- Mislim da je ta cijena konkurenta na tržištu – kaže Šoškić.

Također, ističe da su ponuđeni stanovi prazni, s tim što se u naselju „Vrtovi sunca“ nalazi devet spornih stanova koje su kupili stari vlasnici.

- Ti su stanovi sporni jer je neko ušao u njihov posjed na osnovu notarskih ugovora s vlasnikom i bivšim direktorima. Ali, na računu nema para – tvrdi Šoškić.

 Uložena 34 miliona KM

Gradnja ovog, kako je najavljivano, rezidencijalnog naselja počela je 2009. godine. Planirana je bila gradnja 200 stambenih jedinica te najavljeno investiranje od 17 miliona eura (34 miliona KM).

No, deceniju kasnije naselje zbog stečaja firme „House Milos“ zjapi prazno, a da bi povjerioci, odnosno banke, namirili potraživanja, imovina se našla na dobošu.

Vraćanje rata banci

Emir Pramenković, zastupnik firme „KGI – Konstrukt“, potvrdio nam je da je ta kompanija spremna da budu prodate ove nekretnine kako bi banci bile vraćene rate.

Prema njegovim riječima, kredit za gradnju odobrila je tadašnja „Hypo banka“, koja je zatim potraživanja prodala firmi HETA, a ona firmi „Bora“ Banja Luka, koja će imati pravo preče kupnje.


 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.