EKSKLUZIV

Damir Hadžić za "Avaz": Htjeli su mi uništiti život i porodicu

Ovo je bio politički proces u kojem su nekome trebale velike glave

Hadžić: Čovjeku se vraća povjerenje u pravosuđe

M. AŠČIĆ

1.2.2019

Sve vrijeme bio sam svjestan da je ovo bio politički proces u kojem su nekome trebale velike glave. To se, evo, i potvrdilo. Imali su namjeru da unište moj život i život moje porodice, ali u tome na kraju nisu uspjeli.

Kazao je ovo u ekskluzivnoj ispovijesti za „Dnevni avaz“ Damir Hadžić, bivši državni ministar i načelnik sarajevske općine Novi Grad, nakon oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Sarajevu. Bio je optužen za zloupotrebu položaja dok je bio na čelu ove općine.

Dvije godine bitke

Prvi put nakon dvije i po godine on za jedan medij govori o sudskom procesu koji je, kako kaže, završio fijaskom Tužilaštva, ali i ostavio posljedice na njega i porodicu. Kaže da je prošao dvije godine pakla, ljudskog i porodičnog, da je proveo dva mjeseca u pritvoru.

- Poslije dvije godine pravne borbe, teško mi je o tome i govoriti, ali presuda je na kraju rezultirala jedinim logičnim ishodom. Bez obzira na sve što sam prošao, ipak se čovjeku vraća povjerenje u pravosuđe – kaže Hadžić.

Ističe da mu je satisfakcija što je Sud zaključio i presudio da nema veze s onim zbog čega je uhapšen i za šta je optužen.

- Sada je pitanje zbog čega je Tužilaštvo Kantona Sarajevo vodilo ovaj proces. Zašto su, nakon što su utvrdili da nema osnova sumnje za moje procesuiranje, samo u tri dana donijeli odluku o pritvaranju i zadržavanju. Ja znam odgovor. Nadati se da ovakvih slučajeva više neće biti. Ja ne vidim nijedan drugi razlog osim političkog motiva - kaže Hadžić.

On dodaje da se svako ko je vidio dokumentaciju i imao uvid u raspoložive dokaze uvjerio da je sve radio i uradio po zakonu. 

Mučili me pritvorom

Na pitanje kome je zasmetao i zašto, Hadžić tvrdi da je „siguran da se radi o nekim centrima moći“.

- Da li su politički ili pravosudni, ja to neću adresirati, ali jasno je da se radilo o situaciji u kojoj su trebali veliki skalp i skovali su plan da ga na ovaj način dobiju. Ali, eto, samo privremeno. Mučili su me pritvorima, svašta mi radili. Sasvim je jasno da je sve išlo s određenih adresa. I ja dobro naslućujem koje su to adrese koje su mi htjele uništiti život i porodicu. Bit će o ovom slučaju još govora, tek će se mnogo toga saznati - kaže Hadžić.

Jedini dokaz bio Efendićev iskaz

- Ne želim vjerovati da je moguće da neko radi sve da bi diskreditovao nekoga, prije svega u ljudskom, a onda i političkom smislu. I to samo zbog nečijih hirova. U ovom slučaju odmah je bilo jasno da nikakva šteta po Općinu Novi Grad nije nastupila. Da su sve procedure ispoštovane. Jedini dokaz koji je Tužilaštvo KS imalo protiv mene bio je iskaz Semira Efendića, aktuelnog načelnika, koji je u to vrijeme bio student. Eto na čemu se temeljila optužnica – kaže Hadžić.

Hadžić kaže da mu ova presuda nije vjetar u leđa u političkom smislu, jer se više politički ne želi angažirati








Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.