DIPLOMATIJA Susret održan u Bukureštu

Igor Crnadak učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova, istaknuti glavni politički problemi

Tokom svog obraćanja ministar naglasio da regionalna saradnja, osim evropskih integracija, ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH

Avaz.ba
01.02.2019 15:02

Igor Crnadak

Foto: Arhiv

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH, učestvovao je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU, zapadnog Balkana i Turske u Bukureštu.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o regionalnoj saradnji u svjetlu procesa evropskih integracija zapadnog Balkana. Domaćin sastanka bio je Teodor Melescanu, rumunski ministar vanjskih poslova, a predsjedavala je Federika Mogerini (Federica Mogherini), visoka predstavnica Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.  

Uprkos izazovima s kojima se EU suočava, ministar Crnadak je tokom obraćanja pozdravio odluku Rumunije da politiku proširenja EU na zapadni Balkan zadrži među prioritetima šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem EU. 

Naglasio je da je u BiH postignut potpuni konsenzus u vezi s najvažnijim vanjskopolitičkim prioritetom - procesom evropskih integracija. 

Govoreći o finalizaciji odgovora na dodatna pitanja koja je Evropska komisija u junu 2018. godine dostavila BiH, ministar Crnadak je izrazio nadu da će institucije u BiH što prije završiti tehnički dio u sklopu mehanizma koordinacije kako bi ti odgovori zvanično mogli biti dostavljeni Briselu i kako bi BiH u 2019. godini dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. 

Apelirao je na evropske institucije da, nakon što prime odgovore, donesu odgovarajuće odluke u vezi sa Bosnom i Hercegovinom u najkraćim mogućim rokovima kako bi se nastavio proces reformi koji se tiče svakodnevnog života građana BiH. 

Istakao je i da formiranje izvršne vlasti ostaje jedan od glavnih političkih prioriteta, a da evropski put ne smije biti talac tog procesa.

Tokom svog obraćanja ministar Crnadak je naglasio da regionalna saradnja, osim evropskih integracija, ostaje najvažniji vanjskopolitički prioritet BiH, ali da je najveću smetnju za razvoj regionalnih odnosa donijela odluka prištinskih vlasti o uvođenju taksi od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH, te da ista odluka mora biti poništena ili suspendirana. 

Ministar je iskoristio priliku da ponovo naglasi kako BiH nije ničim izazvala donošenje predmetne odluke prištinskih institucija. 

Oglasi

NA VRH