SARAJEVO

Đonlagić: Kojovićev komentar da neće koalirati sa SDA je ishitren

Ne znam zašto je to uradio bez saglasnosti Bh. bloka

D. BAŠIĆ

4.2.2019

S današnje sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Centrali DF-a u Sarajevu održana je sjednica Predsjedništva ove stranke.

Kako je rečeno nakon sastanka, na današnjoj sjednici razmatrali su implementaciju izbornih rezultata i izvještaj stranačkih pregovaračkih timova, te su dali uputstva ovim timovima za naredni pregovarački ciklus.

Dženan Đonlagić, potpredsjednik DF-a, na konferenciji za novinare kazao je da su donesena tri zaključka.

- Prvi zaključak je da će DF odluke donositi s partnerima u Bh. bloku. Drugi, Demokratska fronta će poštovati izborni legitimitet svih stranaka, a u ovom slučaju posebno stranaka Bh. bloka, kao što je to slučaj bio u formiranju vlasti u KS. Takvo pravilo treba važiti i za više nivoe vlasti. I posljednja tačka se odnosi na donošenje budućih odluka, gdje će se DF voditi interesima države i budućeg izbornog nastupa stranaka ljevice - kazao je Đonlagić.

Dodao je da konačnu odluku o tome kako dalje donijet će Bh. blok, te kakva god da bude, mora biti u interesu opstojnosti države i njenih građana.

Na pitanje novinara kako komentira reakciju Predraga Kojovića (Naša stranka), koji je kazao da će, ukoliko se DF i SDP odluče koalirati sa SDA i drugim nacionalnim strankama, izaći iz Bh. bloka, Đonlagić je kazao kako je to ishitren komentar.

- Ne znam zašto je to uradio bez saglasnosti Bh. bloka. Čini mi se da pokazuje jednu dozu nervoze. Mi sutra imamo sastanak Bh. bloka. Tražit ćemo zajednički stav unutar stranaka Bh. bloka, poštujući izborni legimitet stranaka unutar Bloka, jer nismo svi dobili podjednak izborni rezultat i nemamo svi isti broj mandata u Parlamentu FBiH i Državnom parlamentu i vjerujem da ćemo donijeti odluku zajedno - istakao je Đonlagić, dodavši da nije bilo ikakvog razgovora o bilo kakvim pozicijama unutar izvršne vlasti, niti na nivou Federacije, niti na nivou države BiH.

- Ovdje se sada razgovora o tome šta će biti končan stav Bh. bloka. Hoće li se ići u pregovore o formiranju vlasti. Ovdje se ne radi o odluci koalicije niti o odluci o učestvovanju u izvršnoj vlasti. Ovdje se definira stav Bh. bloka da li će se ići u daljnje razgovore i pregovore u vezi s formiranjem parlamentarne većine na nivou Federacije i na nivou Bosne i Hercegovine - istakao je Đonlagić.

Kazali su iz ove stranke kako u sve buduće razgovore ulaze kao Bh. blok, a ne kao pojedinačna stranka.

- Malo mi je neobično da Naša stranka saopćava neke stvari putem medija, to je ishitreno i nervozno. Znaju da je sutra sastanak - kazao je Đonlagić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.