SUD BiH Potvrdila njegova braniteljica Lejla Čović

Preminuo optuženi Izet Arifović

U septembru prošle godine Sud donio prvostepenu presudu kojom je Arifović osuđen na deset godina zatvora

BIRN
05.02.2019 13:12

Foto: Arhiv

Izet Arifović, kojeg je Sud BiH nepravomoćno osudio na deset godina zatvora za ubistva civila počinjena na području Srebrenice i Bratunca, preminuo je jučer, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegova braniteljica Lejla Čović.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, Sud BiH bi u narednom periodu trebao donijeti rješenje kojim se obustavlja postupak u odnosu na preminulog Arifovića.

U septembru prošle godine Sud BiH je donio prvostepenu presudu kojom je Arifović osuđen na deset godina zatvora, dok je Suad Smajlović osuđen na godinu i dva mjeseca za skrnavljenje tijela, a Amir Salihović oslobođen krivice.

Arifović je proglašen krivim za ubistva dvojice civila u Srebrenici koji su zarobljeni 12. jula 1992. godine u obližnjem mjestu Zalazje, kao i da je 21. juna 1992. u mjestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića.

Presudom je Smajlović proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u ubistvima.

Istom presudom Sudsko vijeće je Amira Salihovića oslobodilo krivice za nezakonito hapšenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. jula 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu, otkad nisu više viđeni.

Po objavljivanju presude, doneseno je rješenje kojim se Arifoviću određuje mjera zabrane putovanja van države, prelaska granice s ličnom kartom te će mu se oduzeti putne isprave. Arifoviću je, također, naloženo da se jednom sedmično javlja najbližoj policijskoj stanici.

Postupci protiv Smajlovića i Salihovića se nastavljaju.

NA VRH