SUD BIH

Preminuo optuženi Izet Arifović

U septembru prošle godine Sud donio prvostepenu presudu kojom je Arifović osuđen na deset godina zatvora

Arhiv

BIRN

5.2.2019

Izet Arifović, kojeg je Sud BiH nepravomoćno osudio na deset godina zatvora za ubistva civila počinjena na području Srebrenice i Bratunca, preminuo je jučer, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegova braniteljica Lejla Čović.

Prema Zakonu o krivičnom postupku, Sud BiH bi u narednom periodu trebao donijeti rješenje kojim se obustavlja postupak u odnosu na preminulog Arifovića.

U septembru prošle godine Sud BiH je donio prvostepenu presudu kojom je Arifović osuđen na deset godina zatvora, dok je Suad Smajlović osuđen na godinu i dva mjeseca za skrnavljenje tijela, a Amir Salihović oslobođen krivice.

Arifović je proglašen krivim za ubistva dvojice civila u Srebrenici koji su zarobljeni 12. jula 1992. godine u obližnjem mjestu Zalazje, kao i da je 21. juna 1992. u mjestu Ratkovići kod Bratunca ubio Živana Prodanovića.

Presudom je Smajlović proglašen krivim da je pucanjem u tijela mrtvih izvršio njihovo skrnavljenje, ali je oslobođen krivice da je učestvovao u ubistvima.

Istom presudom Sudsko vijeće je Amira Salihovića oslobodilo krivice za nezakonito hapšenje devet osoba nakon vojne akcije u Zalazju 12. jula 1992. i njihovo odvođenje u nepoznatom pravcu, otkad nisu više viđeni.

Po objavljivanju presude, doneseno je rješenje kojim se Arifoviću određuje mjera zabrane putovanja van države, prelaska granice s ličnom kartom te će mu se oduzeti putne isprave. Arifoviću je, također, naloženo da se jednom sedmično javlja najbližoj policijskoj stanici.

Postupci protiv Smajlovića i Salihovića se nastavljaju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.