Izbor delegata u SBK

Šta se događa u Bh. bloku: DF nije podržao SDP

Zanimljivo je da sjednici nisu prisustvovala dva zastupnika SDA

Avaz.ba
05.02.2019 13:14

Nikšić i Komšić: DF nije podržao kandidata SDP-a

Foto: Arhiv

Zastupnici DF-a u Skupštini Srednjobosanskog kantona izdali su kolege iz Bh. bloka, odnosno SDP-a, na današnjoj sjednici Skupštine na kojoj su birani delegati u Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Naime, DF-ova dva zastupnika, čiji su glasovi bili odlučujući, nisu podržali listu SDP-a za bošnjačkog delegata i tako su omogućili da jedini bošnjački delegat iz SBK bude izabran s liste SDA.

Zanimljivo je da sjednici nisu prisustvovala dva zastupnika SDA i da je takva situacija omogućavala poslanicima SDP-a i DF-a i drugih stranaka da bez ikakvih problema zajedno izaberu delegata kojeg je predložio SDP.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić ranije je u javnim nastupima isticao da će SDP u Dom naroda BiH delegirati Denisa Bećirovića, a za ostvarenje te namjere SDP-u je potrebno da ima najmanje tri delegata u Domu naroda FBiH iz reda bošnjačkog naroda.

SDP BiH trenutno ima dva delegata iz reda Bošnjaka, i to jednog delegata koji je izabran iz Tuzlanskog kantona i jednog delegata koji je izabran iz Skupštine Kantona Sarajevo.

NA VRH