ODLUKE

Penzioneri se ovaj mjesec provukli, već se brinu za idući

Iz Zavoda PIO apeliraju da Dom naroda zasjeda što prije

Penzioneri sretni što su na vrijeme dobili čekove, mnogi mjesec ne bi mogli preživjeti. Arhiv

Piše: A. NUHANOVIĆ – D. BAŠIĆ

6.2.2019

Najvažnije je da je počela isplata penzija, da stižu čekovi, kazali su nam jučer brojni penzioneri. Neizvjesnost hoće li ili neće biti isplate potisnula je u drugi plan ljutnju što za sada nema ništa od obećanog povećanja minimalca za 3,2 posto. 

Mnogi kažu kako ne bi mogli preživjeti da je došlo do obustave isplata. A to bi se i desilo da se Uprava Zavoda PIO nije odlučila za isplatu i pored toga što Dom naroda Parlamenta FBiH nije usvojio budžet ni Finansijski izvještaj Zavoda. 

Prvi put

- Prvi put smo se našli u situaciji da treba isplatiti penzije bez saglasnosti na naš Finansijski plan. Mi smo svoj posao završili još u septembru, ali nam, zbog neusvajanja budžeta, nije prebačen novac za sufinansiranje penzija pod povoljnijim uvjetima u iznosu od 23,5 miliona KM. Tako smo ovog mjeseca penzije isplatili iz svojih prihoda - kazao je za “Avaz” Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO.

Krnjić: Bez budžeta, cijelo društvo, pa i penzijski sistem, naći će se u moru problema

No, ukoliko Dom naroda ne bude što prije zasjedao, u Zavodu kažu da bi uskoro ponovo moglo biti aktuelno pitanje hoće li biti penzija.

Za razliku od penzionera, svi oni koji primaju plaće, boračke naknade i druge prinadležnosti iz federalne kase, žive u teškoj neizvjesnosti.

Ugrožene porodice

- Ovakva situacija ne smije duže trajati. Ako korisnici budžeta ostanu bez primanja, past će prihodi od doprinosa. O tome treba na vrijeme misliti. Namjera nam je da februarsku penziju isplatimo 5. marta, a nadamo se da će Parlament izvršiti svoju obavezu, što bi nam značajno olakšalo posao - kaže Krnjić.

Od penzije Hamde Alića ovisi šestočlana porodica. Kaže da ne zna šta bi se desilo da penzija ne stigne na vrijeme. 

- Mi smo svoje zaradili pošteno. Političari moraju znati da bi im se igre sa penzionerima mogle obiti o glavu – kazao je Alić.

Penzionerski život u strepnji nastavlja se i idućeg mjeseca.

Ništa od povećanja od 11 KM! 

Najniža penzija za ovaj mjesec iznosi 348 KM, zagarantirana 450 KM, a najviša 2.174 KM.

Uvećana penzija odnosila bi se samo na najugroženije i iznosila bi 359 KM. Uvećano bi bilo 193.800 od ukupno 416.828 penzija, koliko ih je na isplati.

Riječ penzionera

Hrković: Djeca nam pomažu

- Muž i ja živimo od jedne penzije i nije jednostavno. Djeca nam pomažu kako bismo mogli priuštiti što nam je potrebno. Strah me šta će biti idućeg mjeseca, mnogo se priča o tome da penzija možda neće biti. Nadamo se da će biti dobro - kazala je Nermina Hrković.

Ž7 = Kadrić: Sve je moguće #fadil kadric#

Kadrić: Sve je moguće

- Nije jednostavno živjeti sa minimalnom penzijom. Svakog dana je nešto skuplje, a penzije nam ostaju iste. U ovom društvu je sve moguće, ne bi me iznenadilo da idućeg mjeseca penziju ni ne dobijemo. Samo se o tome priča - kazao je Fadil Kadrić.

Ž7 = Mičić: Ovo su više socijalne pomoći #mitar micic#


Mičić: Ovo su više socijalne pomoći

- Ne mogu se složiti s tim da su ovo penzije, ovo su za mene više socijalne pomoći. Možemo preživjeti samo ako dižemo kredite ili ako nam porodica pomaže. Ne bi me uopće iznenadilo da nam se desi da ne bude iduće penzije - kazao je Mitar Mičić.

Ž7 = Karavdić: Veliki troškovi #muharem karavdić#


Karavdić: Veliki troškovi

- Onome ko ima penziju od više od 1.000 KM, nije teško, a onaj ko ima minimalnu, ne znam kako preživi. Veliki su troškovi nas, penzionera, treba kupiti i lijekove. Sreća pa je bila penzija za ovaj mjesec, a za ubuduće, više ništa nismo sigurni - kazao je Muharem Karavdić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.