SASTANAK

Crnadak na sastanku ministara Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a

Zvršen pregled planiranih logističkih zahtjeva za 2019. godinu

Fena

6.2.2019

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je na poziv državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Majkla Pompea (Michaela Pompea) učestvovao na Sastanku ministara vanjskih poslova Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a, koji je održan danas u Washingtonu. 

Sastanak je otvorio državni sekretar Pompeo, a razgovaralo se o sljedećoj fazi aktivnosti Koalicije koja će biti fokusirana na zaštitu od ponovnih upada ISIL-a u Irak i Siriju i to kroz pomoć u stabilizaciji i kontroli sigurnosti u ovim državama.

Također je izvršen pregled planiranih logističkih zahtjeva za 2019. godinu.

U svom obraćanju učesnicima sastanka, ministar Crnadak je informisao o doprinosu Bosne i Hercegovine u oblasti borbe protiv međunarodnog terorizma i ISIL-a, naglasivši da će kao dio Globalne koalicije BiH nastaviti aktivno doprinositi i pružati potporu Koaliciji s ciljem oporavka od štete koju je nanio ISIL.

Ministar Crnadak je naglasio da čvrst koncenzus postoji u BiH, i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH, oko učešća BiH u borbi protiv međunarodnog terorizma i Islamske države, uprkos brojnim unutrašnjim političkim razlikama.

Podsjetio je na konkretne korake koje je BiH poduzela u ovoj oblasti kao što je donacija streljiva iračkoj vladi za jačanje sposobnosti iračkih snaga za borbu protiv ISIL-a, zatim odluka Predsjedništva BiH o doniranju finansijskih sredstva za podršku afganistanskim nacionalnim i sigurnosnim snagama (ANDSF) za razdoblje 2020.-2024. i usvajanje Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma za razdoblje 2015. - 2020.

Na marginama ministarskog sastanka, ministar Crnadak se u Washingtonu sastao s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petreom Szijartom (Péterom Szijjártóm). Teme sastanka dvaju ministara vanjskih poslova bile su evropske integracije BiH i bilateralna saradnja dvije zemlje, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.