RJEŠENJA

Inspektor Bešlija sve prijavio i Tužilaštvu KS

Čampara usmeno predložio Kormana, ali nije pismeno obrazložio šta je sa Selimovićem

M. AŠČIĆ

8.2.2019

Vlada Federacije BiH imenovala je jučer Ensada Kormana za zamjenika direktora Federalne uprave policije (FUP). Na taj način donekle je deblokiran rad ove policijske institucije u kojoj već danima vlada haos.

Ostavkom Dragana Lukača, FUP nije imao ni direktora ni zamjenika. Ovom policijskom agencijom rukovodio je Nurudin Hafizović, glavni inspektor, i to po ovlaštenju Lukača, a ne Vlade i Nezavisnog odbora.

Jednoglasna odluka

Prema Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH, kada FUP nema direktora, tu poziciju obnaša zamjenik, odnosno od jučer Korman. On je dugogodišnji uposlenik FUP-a. I ranije je bio na poziciji zamjenika, ali mu je prošle godine istekao mandat. Korman je jučer jednoglasno imenovan na ovu poziciju, a usmeno ga je predložio resorni ministar Aljoša Čampara, i to nakon što je Nezavisni odbor tražio da hitno bude imenovan zamjenik direktora nakon okončanog konkursa.



Korman: Vlada ga imenovala

Nezavisni odbor za ovu je poziciju predložio, kao najbolje ocijenjenog kandidata, Himzu Selimovića, nekadašnjeg policijskog komesara KS i bivšeg direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH. On je imao najbolje ocjene, dok je Korman bio na drugoj poziciji. Pojedini ministri tražili su jučer od Čampare pismeno obrazloženje ove odluke, ali ih je on neformalno obavijestio da je protiv Selimovića podignuta optužnica, nakon čega je podržano imenovanje Kormana.

Korman je jučer kratko u izjavi za „Avaz“ kazao da rješenje o imenovanju još nije dobio, ali da će, čim stupi na dužnost, smiriti situaciju u FUP-u.

- Moramo nastaviti dalje s radom u okvirima zakona - kazao nam je kratko Korman.

Zbog problema u funkcioniranju FUP-a, Ibro Bešlija, glavni inspektor u Sektoru za podršku, podnio je MUP-u KS 31. januara krivičnu prijavu protiv Lukača i drugih zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlasti. Zbog prijave, u kojoj je naveo da je Lukač nezakonito ovlastio i postavio Hafizovića da upravlja FUP-om, Bešlija je i suspendiran te su mu oduzeti značka i pištolj.

 Dobio otpremninu

Bešlija je jučer dao iskaz u Tužilaštvu KS na sve ove okolnosti i potvrdio je da su počinjene brojne nezakonitosti. On je naveo i da je Hafizović, kako bi mu se revanširao što ga je ovlastio da upravlja FUP-om, Lukača 29. januara zaposlio u kabinet direktora i dodijelio mu čin glavnog inspektora. Time je, tvrdi Bešlija, Hafizović prekoračio ovlasti.


Bešlija je u prijavi i iskazu naglasio i da je Hafizović dodijelio čin glavnog inspektora Lukaču samo kako bi bivši direktor odlaskom u penziju ostvario otpremninu na koju nije imao pravo. U njegovoj prijavi navodi se da, prema Zakonu o policijskim službenicima FUP-a, činove glavnog inspektora dodjeljuje direktor, na prijedlog Komisije za unapređenje policijskih službenika.

Zvao Čampara, zabranili mu izlazak iz zgrade

Bešlija u prijavi MUP-u Kantona Sarajev, navodi da mu je Hafizović zabranio izlazak iz zgrade FUP-a, na šta mu je on, posredstvom kurira, odgovorio da zgradu mora napustiti kako bi prijavio krivično djelo. Istakao je da su ga zastrašivali i vršili represiju nad njim.

U prijavi navodi i da mu je 31. januara Ensad Korman u razgovoru rekao da ga je telefonski kontaktirao ministar Čampara te mu, između ostalog, kazao: „Kakve ti to zavjere s Ibrom praviš i zna li Ibro da to što radi može proizvesti njegovu suspenziju?“

Vlada FBiH nije jučer, iako je to tražio Nezavisni odbor, uopće razmatrala dopis u kojem se traži da poduzme aktivnosti u vezi s podnošenjem ostavke Dragana Lukača







Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.