ASOVI

I u osmoj deceniji spreman za pobjede na autoutrkama

Glanca svoju Hondu i priprema se da ponovo staje na šampionske tronove i visoko uzdiže pobjedničke pehare

Džimi Stojnić: Živ sam dok sam na stazama

B. GRGIĆ

11.2.2019

Milan Džimi Stojnić iz Bosanske Gradiške spreman je da i u osmoj deceniji života uzdignutih ruku staje na šampionske tronove, da prima lovorove vijence i visoko uzdiže pobjedničke pehare. Džimi je višestruki pobjednik na mnogim stazama u regionu, od Jahorine, Vlasenice, Cazina do Banje Luke, Grobnika i beogradskog Ušća. Uglancao je svoju Hondu i samo čeka termin utrke.

Šampion sa pejsmejkerom

- Tu su i kišne i gume za suhu podlogu. Moja Honda je strašan auto, od 1.600 kubika, s kratkim mjenjačem, idealan za krug. Ove sezone prepustit ću brdske utrke mlađim takmičarima, a ja ću im pomrsiti račune na kružnim utrkama. Obećevam da će me i ove godine gledati u leđa za vrijeme vožnje - optimista je Džimi.

Ovaj neobični i vjerovatno najstariji šampion, ne samo u Evropi, zavređuje poseban respekt i zbog činjenice da je preživio najteži infarkt i da funkcionira uz pomoć pejsmejkera. No, ni to ga ne odvraća od takmičenja.

- Živ sam dok sam na stazama sa prijateljima iz pola Evrope. Ljekari su mi rekli da je sve ovo što živim nakon infarkta, Božiji dar. Tvrdim da bih umro ili svisnuo kao biljka kad bih se povukao. Adrenalin mi je prijeko potreban i dobivam ga čim sjednem u auto - kaže Stojnić.

Stari lisac

Ovaj izuzetni sportista dobitnik je i priznanja “Zlatna kaciga”. Karijeru je počeo davne 1972. na reliju Jahorina. Već naredne godine je pobijedio. Vozio je Prinz NSU.

- Tad nisam znao skoro ništa, ni kočiti pravovremeno u krivinama niti startovati, imao sam samo veliko srce. Sada vozim rutinski, kao stari lisac. Mnogo puta sam izlijetao, izlazio iz olupina netaknut kad su mnogi mislili da sam mrtav. Možda je moja prednost što sam malen. Eto, i to nekada ima prednost – uz osmijeh poručuje ovaj bosanskogradiški boem, čovjek koji je rado viđen gost u ugostiteljskim objektima.

Priznanjima napunio dva stana

Ovaj skromni penzioner sportskog duha kaže da mu je najveći problem gdje staviti brojna priznanja, pehare, diplome, zlatne volane, kacige i tacne. Dva stana, čiji je vlasnik, prepuna su priznanja. Optimista je i siguran je će priznanja dobivati i ove godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.