IDEJE

Mobitel u školi nepotreban

Ekonomska škola Banja Luka ima ometače signala

Ilustracija

D. BAŠIĆ

11.2.2019

Proteklih dana u Hercegovačko-neretvanskom kantonu inicirana je zabrana korištenja mobitela i tableta u osnovnim i srednjim školama. U BiH ovo nije nepoznata praksa u nekim školama, ali tek su pojedine uvele određene restrikcije poput obaveze ostavljanja mobitela u školske ormariće prije ulaska u učionice.  

Opasnost od nasilja

U sarajevskoj Prvoj gimnaziji, kako ističe direktorica Lejla Tuzlak, učenicima su zabranili upotrebu mobitela i samo ih mogu koristiti tokom odmora.     

- Mi smo to vrlo precizno definirali Pravilnikom. Učenici se uglavnom pridržavaju zabrane, ali je važno da imamo i podršku roditelja - ističe Tuzlak.

U banjalučkoj Ekonomskoj školi primjenjuju i ometače signala, tako da djeca ne mogu koristiti internetsku mrežu, a samim tim im je i limitirana upotreba mobitela.

- To je čisto za nuždu, a mnogo pametnije je imati kodeks ponašanja. No, dok se to ne dogodi, moraju se preduzeti neke mjere - kaže za „Avaz“ Nada Vulić, direktorica ove škole.

Komentirajući ideju da učenici na nastavu nikako ne nose telefone, psiholog Jasminka Dizdarević kaže da je mobitel u školi nepotreban i da to, prije svih, trebaju shvatiti roditelji.

- Mobiteli ometaju nastavu, djeca ne slušaju predavanja, već su na društvenim mrežama, šalju poruke. A da ne govorimo da su upravo zbog mobitela mnoga djeca i na meti nasilnika i lopova – potcrtava Dizdarević.

Zabrana i nastavnicima  

S druge strane, ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona Katica Čerkez smatra da bi bilo kakva ad hoc zabrana izazvala suprotan efekt.

- Idealno bi bilo da djeca idu bez telefona u školu, ali i da nastavnici ne koriste telefon. Međutim, trebalo bi na razini svake škole napraviti red u kojem bi ovo bilo jasno i precizno definirano, a Ministarstvo bi napisalo preporuku - kazala je Čerkez.

Istovremeno, Tarik Smailbegović iz Porodičnog savjetovališta KS upozorava da je korištenje mobitela kod djece problem koji bi trebalo s ozbiljnošću razmatrati.

- Nedavno smo radili istraživanje sa više od 1.100 djece i dokazali smo da je 20 posto ovisno o internetu. Naša omladina je duboko zagazila u ovaj problem - kaže Smailbegović.

Pomaže nam u učenju

Učenici, s druge strane, imaju suprotno mišljenje od nastavnika i psihologa. Tako Ema Bajrić, učenica Druge gimnazije iz Sarajeva, misli da zabrana korištenja telefona za vrijeme nastave neće donijeti veliku promjenu.

- Ne bih voljela da zabrane nošenje telefona u škole. Iskreno, telefom mi baš treba. S prijateljima razmjenjujem zadatke, fotografije i brže saznajemo informacije – kaže Bajrić.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.