STRAZBUR Rasprava u Evropskom parlamentu o Bosni i Hercegovini

Ovo je kritičan trenutak za BiH

Hoćemo da vidimo nezaustavljiv i nepovratan put BiH ka EU

S. N.

Kritičan je trenutak za Bosnu i Hercegovinu i njene izabrane zvaničnike. Rezultati izbora se moraju provesti i država realizirati konkretne reforme. Vrijeme je za promjene, jedinstvo i izgradnju konsenzusa u BiH kada je integracija ove države u EU u pitanju, poručio je komesar za proširenje EU Johanes Han (Johannes Hahn).

Govoreći u Strazburu, tokom plenarne rasprave u Evropskom parlamentu o situaciji u našoj zemlji, Han je najavio da bi tokom narednog mjeseca trebao posjetiti Sarajevo i na licu mjesta se uvjeriti u stanje u njoj te razgovarati sa zvaničnicima BiH.

Poslanicima koji će uskoro usvojiti novu rezoluciju o BiH prenio je i da su prije dvije sedmice čelnici EU imali sastanak s novoizabranim članovima Predsjedništva BiH.

- Bila je to njihova prva zajednička aktivnost i odlučili su da bude posjeta Briselu. U razgovorima s nama istakli su želju da se dalje približavaju EU. Mi znamo da to traže i 80 posto građana te države. Ono što mi želimo, a to smo i rekli sagovornicima iz Predsjedništva BiH je da vidimo nezaustavljiv i nepovratan put BiH ka EU. Rekli smo im da sveobuhvatne reforme neophodne, a da se ne radi ni o čemu što već druge države na svom putu ka EU nisu uradile ili rade.

Ne govorim ovdje samo o odgovorima na Upitnik, što očekujemo čim prije. Nadamo se da će konsolidirani odgovori biti dostavljeni u najkraćem mogućem roku, već i konkretnim rezultatima u oblasti vladavine prava, javnoj upravi... svim reformama koje tražimo od država koje žele biti dio Unije.

To će biti pokazatelj spremnosti BiH da zaista napreduje i mi ćemo na to odgovoriti adekvatno - rekao je Han.

On je posebno naglasio da Brisel zanima da vidi sasvim konkretan napredak u oblasti poboljšanja životnih uvjeta građana BiH, "jer je to jedino što je bitno".

Han je objavio i da je Evropska komisija povećala iznos pomoći koji se pruža BiH u provođenju reformi.

- Komisija će nastaviti podržavati BiH jer smatramo da njena budućnost leži u EU. No, neophodni su bitni napori izabranih zvaničnika BiH na tome da se reforme provode. Samo oni mogu ispuniti očekivanja građana BiH koji žele u EU. A mi ćemo pomoći i pomagati sve više, kako napredak bude očitiji - istakao je Han.

Više o temi Johannes Hahn

NA VRH

Podijeli članak na