NOVOSTI Zamijenit će Morin Kormak

Novi američki ambasador Nelson položio zakletvu

Vijeće zahvalilo bivšoj ambasadorici na svemu što je učinila da bi podržala demokratske principe i ojačala vladavinu zakona

Srna
12.02.2019 20:00

Foto: Twitter

Novi ambasador SAD u BiH Erik Nelson (Eric) položio je zakletvu, saopćilo je Savjetodavno vijeće za BiH.

U saopćenju objavljenom na Facebooku Vijeće je uputilo čestitke novom ambasadoru.

- Savjetodavno vijeće za BiH ambasadoru Nelsonu želi sve najbolje i raduje se saradnji s njim i s timom američkog Stejt departmenta za euroatlantske integracije BiH - navodi se u saopćenju.

Vijeće je zahvalilo bivšoj ambasadorici Morin Kormak (Maureen Cormack) na svemu što je učinila da bi podržala demokratske principe i ojačala vladavinu zakona u BiH.

Glasanjem u američkom Senatu je 2. januara potvrđeno da je Erik Nelson novi ambasador SAD u BiH, nakon što je 28. novembra senatski Odbor za vanjsku politiku usvojio njegovu nominaciju za ovu funkciju.

Nelson je od 2015. godine vršio funkciju zamjenika izvršnog sekretara i direktora Izvršnog sekretarijata u sklopu Stejt departmenta.

Prije toga novi ambasador u BiH obavljao je funkciju direktora Ureda za elektronsku diplomatiju, zamjenika otpravnika poslova u Ambasadi SAD u Kostariki, a radio je i u Ambasadi SAD u Islamabadu i u Generalnom konzulatu SAD u Minhenu, saopćeno je iz Stejt departmenta.

Nelson je od 1990. godine obavljao diplomatske poslove još u Milanu, Meksiko Sitiju, Frankfurtu i u Dominikanskoj Republici.

NA VRH