PORUKE Danas na sjednici Evropskog parlamenta

Šuica: Hrvati u Bosni i Hercegovini moraju birati svoje predstavnike

Jako loše da 4 mjeseca nakon izbora nisu formirani svi nivoi vlasti

Avaz.ba
12.02.2019 20:52

Dubravka Šuica

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Evropskom parlamentu, potpredsjednica Odbora za vanjsku politiku i potpredsjednica Izaslanstva Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom Dubravka Šuica, danas je na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu sudjelovala u raspravi o Izvještaju Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2018. godinu. 

Riječ je o godišnjem izvještaju kojim se prati napredak Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji s obzirom na to da ta zemlja ima status potencijalnog kandidata od 2003. godine, a u veljači 2016. godine službeno je podnesen i zahtjev za članstvom u EU.

Zastupnica Šuica ovom prilikom izjavila je:

- Najprije želim zahvaliti Komisiji i povjereniku Hanu (Hahn) na velikom zalaganju za BiH, i naravno našem izvjestiocu gospodinu Predi. Tačno je da je 2015. godine bio uzlazni trend za BiH, a isto tako je tačno da je 2017. taj trend nekako zaustavljen i to zaista smatram lošim.

Isto tako je jako loše da 4 mjeseca nakon izbora nisu formirani svi nivoi vlasti. Isto tako, sve što radimo za BiH i što se radi je zbog interesa građana BiH i zbog toga se moraju provesti reforme, ali isto tako nije svejedno ni Evropskoj uniji, a posebno ne Hrvatskoj, kako izgleda naša vanjska granica i kako izgleda situacija s naše vanjske granice.

Zato nam je jako stalo da BiH krene najboljim putem. Ono što želim ovdje naglasiti je da mi šaljemo uporno poruke političkim vođama u BiH da se moraju dogovoriti, posebno oko izbornog zakona i danas sam dužna to ovdje spomenuti. Dakle, izborni zakon se mora promijeniti i to je nešto što je osnova svih početaka reformi i tako dalje - naglasila je Šuica.

Zastupnici u Evropskom parlamentu napomenuli su kako je i ovaj izborni ciklus također bio obilježen etničkom podjelom i da je izborna kampanja bila usredotočena na probleme iz prošlosti, bez konkretnih rješenja kojima bi se odgovorilo na probleme građana.

Također, zastupnici su izrazili žaljenje što do izmjena izbornog zakonodavstva i usvajanja odluka Ustavnog suda nije došlo prije izbora.

- Moraju se izbjeći manipulacije s izborima koje se evidentno događaju, a ovdje se posebno referiram na članove hrvatskog naroda i hrvatski narod koji nema jednaka prava u BiH kad su izbori u pitanju i stoga smo dužni to napomenuti i ja vjerujem da kad bi se oko toga postigao dogovor da bi sve krenulo boljim putem. Stoga nove vođe, političke vođe u BiH imaju veliku odgovornost i na njima je odgovornost, a na Komisiji, na nama iz Evropske unije da im u tome pomognemo - zaključila je zastupnica Dubravka Šuica.

NA VRH