INICIJATIVE

Novi popis stanovništva 2021. godine?

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić potvrdio je za „Avaz“ da ozbiljno razmišljaju o popisu 2021.

Popis stanovništva najvažnije je statističko istraživanje

F. MUSTAFIĆ

15.2.2019

 

Zemlje Evrope i regiona već se intenzivno pripremaju za popis stanovništva koji bi trebao biti obavljen 2021. godine, a BiH još nije donijela konačnu odluku o tome.

Zato su ovih dana državna i entitetske agencije za statistiku zatražile od Vijeća ministara da to učini što prije.

Kasno je

No, poučeni iskustvom iz 2013. godine, stručnjaci ističu da se, ako želimo dobiti tačne i kvalitetne rezultate popisa, već uveliko trebalo početi s pripremama.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić potvrdio je za „Avaz“ da ozbiljno razmišljaju o popisu 2021., ali smatra da je sada kasno da se ta ideja provede.

- Eurostat i Evropska komisija traže da im dostavimo podatke o tome šta smo do sada uradili, a mi ne znamo ni koju vrstu popisa primijeniti. Sve se radi amaterski, bez ikakve analize - kaže Fatić.

Uz to, dodaje, ni novac nije osiguran.

Realna opcija

Profesor s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i demograf Amer Osmić podsjeća da sve međunarodne institucije navode kako se popis stanovništva treba obavljati svakih deset godina.

- Kako je kod nas popis obavljen 2013., naredni bi trebao biti 2023. godine. Taj posao podrazumijeva ogromne pripreme. Zato u složenoj državi kakva je BiH, gdje imamo tri zavoda za statistiku, mislim da je realnija opcija da će popis biti tek za četiri godine - kaže Osmić.

Promjene zbog imigracionih kretanja

Zbog velikih imigracionih kretanja i dominantno negativnog prirodnog priraštaja, Osmić smatra da su nam podaci o tome koliko nas ima neophodni.

- Eksperti upozoravaju da BiH više ni približno nema onoliko stanovnika koliko ih je bilo 2013. Neophodan nam je popis jer je se radi o kompetentnom i sveobuhvatnom istraživanju - smatra Osmić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.