SARAJEVO

Predstavljena studija o utjecaju povećanja poreza na duhan u BiH

Nadaju se da će donijeti empirijske i naučne dokaze koji će se moći koristiti za donošenje porezne politike

Povećanje poreza ima pozitivni utjecaja na odvraćanje mladih od početka pušenja. Arhiv

Fena

15.2.2019

Svjetska banka predstavila je danas u Sarajevu studiju 'Vrijeme je za prestanak pušenja: Povećanje poreza na duhan i dobrobit domaćinstava u BiH'.

Kako je rečeno, radi se o dokumentu koji pokazuje da je, kad se uzmu u obzir uštede na medicinske troškove i dodatni prihodi usljed dužeg životnog vijeka, ukupni utjecaj povećanja cijena duhanskih proizvoda na prihode domaćinstva pozitivan za 60 procenata stanovništva u BiH.

Ekonomista u Uredu Svjetske banke u Vašingtonu Cesar Kančo (Cancho) kazao je novinarima da je to prva studija te vrste urađena u Bosni i Hercegovini, a nada se da će na osnovu toga moći donijeti empirijske i naučne dokaze koji će se moći koristiti za donošenje porezne politike.

Kaže da su nakon provođenja te studije u Bosni i Hercegovini vidjeli da se zapravo najsiromašnija domaćinstva ovdje ponašaju na isti način kao i u drugim državama u kojima je provedena studija, kad je riječ o povećanju cijena cigareta i duhana.

- Kad se uzme u obzir smanjenje troškova zbog smanjenja i prestanka pušenja, smanjenje medicinskih troškova i povećanje sveukupnog prihoda po osnovu produženja radnog vijeka zbog produženja životnog vijeka, proizlazi da od povećanja cijena duhana najveće koristi ostvaruje najsiromašnijih 60 posto stanovništva - naglasio je.

Prema njegovom mišljenju, to su ohrabrujuće vijesti, jer se time pokazuje da je povećanje poreza i cijena duhana progresivno i da ima pozitivnog utjecaja na odvraćanje mladih od početka pušenja i od nastavljanja pušenja.

Šef Ureda Svjetske banke u BiH Emanuel Salinas kaže da je studija dio kampanje što je provode kao podršku smanjenju upotrebe duhana u Bosni i Hercegovini.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.