NA LICU MJESTA

Mještani Brđana ne žele ubicu Gačića na svom mezarju

Procedura je da tijelo preuzima pokopno preduzeće mjesta prebivališta mrtvaca, ali u Konjicu još niko nema informaciju više

Tukići u razgovoru s našim novinarom: Sjedio nam je u kući

Piše: E. TRAKO - S. ŠABIĆ

15.2.2019

Nakon što je prije tri dana likvidiran u okršaju s policijom u Medvjedicama između Tarčina i Lepenice, jučer se još čekalo da bude završena obdukcija višestrukog ubice Edina Gačića. Tako će ovih dana i zvanično na stravični slučaj njegovog krvavog pohoda biti stavljena tačka.

Ko nas pita

No, još je nepoznanica šta će biti s njegovim tijelom, odnosno ko će, gdje i kada ukopati Gačića.

Procedura je takva da bi tijelo trebalo preuzeti pokopno preduzeće mjesta prebivališta mrtvaca. Običaj je, naime, da kada se sahranjuje osoba bez ijednog srodnika i kada nema ko da plati troškove, nadležno pokopno društvo šalje dopis resornom Ministarstvu rada i socijalne politike, koje iz svojih sredstava finansira cjelokupni iznos troškova ukopa.

Odgovor smo pokušali dobiti iz pokopne firme „Standard“ u Konjicu, s obzirom na to da je Gačić imao kuću u konjičkom selu Brđani. Tamo, međutim, jučer nisu imali nikakvih informacija.

Reporteri „Avaza“ prilikom posjete Brđanima uvjerili su se da mještani ne žele njegov mezar na svom groblju. U ovom konjičkom selu sreli smo Fehru Tukića sa suprugom. Oni su Gačićeve prve komšije. Prema njihovim riječima, nije im nimalo svejedno ako Gačić bude ukopan u Brđanima.

 - Ali, ko nas pita, sila Boga ne moli. Gačića smo upoznali čim je stigao. Sam je došao na naš prag, počastio nas šljivama. Sjedio je kod nas u kući, pili smo kafu. Sve nam je ispričao, da je ubio majku, saborca i da je sve to odležao u zatvoru. Kazao nam je da je sada slobodan čovjek i da namjerava nešto dobro učiniti sa svojim životom - kazao je Tukić.

Kupio šumu

Ističe i kako ništa nije ukazivalo na to da bi Gačić mogao opet počiniti zločin.

- Taj se više u naše selo ne vraća - dobacuje jedan od mještana dok razgovaramo s Fehrom.

Amel ef. Smajlović, imam džemata u selu Šunji, kojem pripada i džemat Brđani, potvrdio nam je da mještani ne žele Gačića na lokalnom mezarju, a gdje bi mogao biti ukopan, ne znaju ni u Medžlisu Islamske zajednice Konjic.

- Niko nas još nije kontaktirao, niti nas obavještavao o ukopu. Ni nama nije jasno – kazao je jučer ef. Smajlović.

Osim gdje će biti ukopan, pitanje je i šta će sada biti s Gačićevom imovinom. Tukić nam je ispričao da je Gačić, osim kuće, u Brđanima kupio i više od 40 dunuma šume te nekoliko pašnjaka na okolnim brdima.

Šta krije kuća likvidiranog ubice

Gačićeva kuća nakon svega što se izdešavalo i dalje izaziva zebnju kod komšija. Niti joj ko prilazi niti ko želi imati išta s njegovom imovinom. Reporteri „Avaza“ jučer su obišli i njegovu kuću. Zvono ne radi, vrata koja vode na sprat kuće su zamandaljena i zakucana daskama. U pomoćnom objektu razbijena stakla na prozorima i vratima. Unutra alat. S druge strane kuće ulaz u podrum. U njemu nekoliko kaca za kiseljenje voća. 

Doznajemo da je Gačić šumu platio 60.000 KM. Kasnije je prodavao drva iz te šume, a zarađeni novac planirao uložiti u biznis s voćem. Namjeravao je kupiti pakirnicu i u podrumu je osposobiti za pakiranje voća s imanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.