SARAJEVO

Ne smijemo zaboraviti njihove hrabre podvige

Brojni se prisjetili 105. motorizovane brigade (Foto: M. Kadrić)

Fu. M.

17.2.2019

Na brdu Grdonj iznad Sarajeva danas je obilježena 26. godišnjica formiranja 105. motorizovane brigade.  Bivši pripadnici ove jedinice, Armije RBiH, porodice šehida i poginulih boraca, učenici osnovnih škola s područja Općine Centar te brojni građani i  delegacije Kantona Sarajevo i Općine prisjetili su se hrabrih podviga ove jedinice te svih 312 pripadnika koji su braneći svoj grad i državu BiH izgubili živote.


- Ime ove brigade ispisano je zlatnim slovima u temelje naše države. Ne smijemo dozvoliti da ne poštujemo ono što su oni poštovali i za šta su se borili. Svi pripadnici ove brigate stali su u odbranu, iako nisu imali opremu kao oni s druge strane brda - poručio je načelnik Općine Centra Nedžad Ajnadžić.


Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko kazao je da će se boriti za prava pripadnika 105. motorizovane brigade, ali i ostalih boraca Armije RBiH.

- Ono što me posebno zaboli jeste kada čujem od svojih saboraca da im je bolje i lakše bilo živjeti od 1992. do 1995. godine nego sada. Vrijeme koje je ispred nas je vrijeme u kojem se moramo boriti za naše nove generacije. Oni moraju znati šta se ovdje dogodilo, jer mladost koja ne bude znala cijeniti svoju prošlost, nikada neće znati praviti dobru budućnost. Trebamo ih učiti da se nikada i nikome slično zlo ne desi - kazao je Jusko.

Skupu se također obratio i bivši gneral Vahid Karavelić prilikom svoga obraćanja upozorio je na nepravdu s kojom se danas susreću bivši pripadnici Armije RBiH. 

Prije programa na Grdonju, na platou KSC Skenderija upriličena je smotra maloljetnih demobilisanih boraca i veterana rata.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.