STATISTIKA

Fatić: Popis poljoprivrede je osuđen na propast

Nema ozbiljne analize stanja agrara

F. MUSTAFIĆ

17.2.2019

Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u Evropi koja nema popis poljoprivrede.

Zato niko ne zna koliko imamo obradivog zemljišta, stoke, poljoprivredne mehanizacije, radne snage, objekata za uzgoj životinja i skladištenje kultura, šta se sve uzgaja...

Aljkavost procesa

Agencija za statistiku BiH te entitetske agencije planiraju da naredne godine naprave popis iako ozbiljnije pripreme nisu ni počele. Tek je početkom ovog mjeseca održan sastanak nadležnih agencija, na kojem je usvojen prijedlog da se počnu pripreme te obavijesti Vijeće ministara BiH da će se popis 2020. godine obaviti metodologijom koja neće priznavati zvanične rezultate posljednjeg popisa iz 2013.

Na aljkavost cijelog procesa upozorava Fadil Fatić, zamjenik direktora Zavoda za statistiku BiH, ističući da nisu definirane nadležnosti institucija, organizacija posla, finansiranje… što su ključni elementi da bi se popis uopće obavio.

- Popis poljoprivrede je najveće statističko istraživanje te zahtijeva, prije svega, velike i ozbiljne pripreme. Mi još ništa nismo uradili i sad se pokušava nešto nabrzinu učiniti, što je osuđeno na propast – smatra Fatić.


Fatić: Nisu ispoštovani ključni elementi

Sporna metodologija

Prema njegovom mišljenju, sporan je i metodološki pristup, zbog čega Evropska komisija, tvrdi Fatić, nikad neće dati novac.

- Zavod za statistiku Federacije BiH poslušao je prijedlog Zavoda iz Republike Srpske, što znači da bi se prikupljanje, unos, obrada i diseminacija individualnih podataka prepustili entitetskim zavodima, što je neprihvatljivo. Plan je da entiteti sve urade, a da Agenciji za statistiku BiH na kraju dostave podatke – dodaje Fatić.


 Kremić: Sve su to nagađanja

Emir Kremić, direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH, ističe da nije tačno da se sve radi u posljednji čas i da su to čiste špekulacije. 


- Odluku o popisu poljoprivrede treba donijeti Vijeće ministara. Ne želim komentirati špekulacije da nismo spremni. Ništa još konačno nije odlučeno, sve su to nagađanja – rekao je Kremić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.