SKANDALOZNO

Dijasporu ponovo žele brisati iz popisa?!

Stigao prijedlog brisanja „definicije namjere“, čime bi bio smanjen broj stanovnika

Koliko će nas biti na idućem popisu

A. NUHANOVIĆ

25.5.2019

Novi popis stanovništva, čija priprema tek treba početi, sudeći prema trenutnim prijedlozima koji stižu u statističke agencije, ponovo će izazvati burne reakcije. Naime, kako je potvrđeno „Avazu“, već je stigao prijedlog da iz popisa bude izbačena takozvana „definicija namjere“.

To, u suštini, znači da neće biti popisani stanovnici koji u BiH žive kraće od 12 mjeseci.  

Ključno pitanje  

Ni Zakon o popisu nije precizno definirao ovaj problem, što otvora prostor za različita tumačenja. Ovo se pitanje 2013. godine nametnulo iz Republike Srpske kada je završeno prebrojavanje popisnica.

- U prošlom popisu imali smo definiciju namjere. Tako, ako želite da živite duže od 12 mjeseci na određenom mjestu, a niste ukupno toliko bili, dovoljna je bila namjera. Razmatra se mogućnost da na ovom popisu ta namjera ne bude više primijenjena. Bio bi isključivo tretiran realni boravak 12 i više mjeseci. No, to još nije zvanično, tako da je sada rano govoriti o konačnim rješenjima za buduće rezidende (stanovništvo) u popisu – potvrdio je za „Avaz“ Fadil Fatić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH.

Kako saznajemo, ovo pitanje, odnosno definicija namjere, ključno je za realan popis. Da to pitanje bude izbačeno iz popisa, insistiraju ponovo iz RS.

Stroga pravila

- Postoje propisi koje izdaju Ujedinjeni narodi i u tom meniju pitanje namjere je jasno naglašeno. Međunarodna pravila vrlo su stroga kada je u pitanju popis i od njih se ne može mnogo odstupati. Tim Eurostata na prošlom popisu jasno je naglasio da se pitanje namjere ne može izbrisati. Jer, ustavno je pravo čovjeka da boravi na određenom području. To je njegova izjava, a sav popis je baziran na izjavi - ističe naš sagovornik iz jedne agencije za statistiku.

Potcrtava da bi, ako definicija namjere ne bude više primjenjivana, popis bio lažan.

- Mnoštvo stvari treba da bi se obrisao jedan tako važan segment. Mora se donijeti zakon o popisu, što podrazumijeva da mora dobiti parlamentarnu većinu. Tako da, ako bi izbacili definiciju namjere, desilo bi se to da bi ljudi na popisu samo odgovarali „da, ja živim u BiH“ ili „ja apsolutno živim u BiH“. Tada bismo došli u situaciju da imamo lažne popisne podatke – pojasnio je naš izvor.

Važno političko pitanje  

Popis je, kako tvrdi naš sagovornik, dosta složena stvar.

- U praksi, popis je jednostavan, u pripremi iznimno složen, a u implementaciji neizmjerno važno političko pitanje. Na našim prostorima svi ratovi i mjere u posljednjih 100 i više godina isključivo su vezani uz rezultate popisa. Popisi su ključni faktor svih dešavanja na prostoru Balkana – kaže on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.