PORUKE Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine

Mektić u Istanbulu na konferenciji: BiH ne smije biti žrtva migracije

Učestvuju i predstavnici 50 zemalja iz Evrope, s Bliskog istoka i iz Azije te brojnih međunarodnih organizacija

Fena
20.02.2019 12:47

Dragan Mektić

Foto: Arhiv

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić učestvuje u Istanbulu na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, na kojem se razgovara o problemu migracija. 

Na konferenciji učestvuju predstavnici 50 zemalja iz Evrope, s Bliskog istoka i iz Azije te brojnih međunarodnih organizacija. Za Bosnu i Hercegovinu taj skup je važan jer na njemu učestvuju brojni predstavnici zemalja koje su izvor migracija, ali i zemalja kroz koje migranti prolaze na putu ka zapadnoj Evropi te će informacije o broju i trendovima migranata biti korisne za buduće planiranje mjera BiH za bolju kontrolu i upravljanje tim procesom.

Stav Bosne i Hercegovine je da se protiv migracija koje predstavljaju globalni problem treba zajednički odgovor na nivou EU i zemalja regiona, jer pojedinačne mjere država ne daju očekivane rezultate, kao i adekvatna rješenja u zemljama koje su izvor migracija.

Govoreći o problemu migracija, ministar Mektić je zatražio od EU i zemalja zapadnog Balkana da se upravljaju tim procesom, naglašavajući da pojedine zemlje, a posebno Bosna i Hercegovina ne smiju biti žrtve migracija.

Posebno je istakao problem krijumčarenja ljudi i da organizirane kriminalne grupe preuzimaju upravljanje rutom i na tome nezakonito zarađuju veliki novac.

Na kraju je kazao da se BiH suočava s dodatnim izazovom i problemom jer se nalazi na vanjskoj granici EU, ali da ne želi i neće dozvoliti da postane hotspot za migrante.

Zbog toga je Mektić podržao Akcioni plan i predloženu Istanbulsku deklaraciju kojom se definira buduća zajednička saradnja i mjere u oblasti migracija.

Mektić će tokom dana imati i bilateralne sastanke na ministarskom nivou te s predstavnicima međunarodnih organizacija, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Oglasi

Komentari

NA VRH