UPOZORENJA Visoka funkcionerka EPP-a

Doris Pak: Regionu prijeti haos!

Ako dogovor o novim granicama na Balkanu bude realiziran, na meti će odmah biti Bosna i Hercegovina, vjerujem i Makedonija...

S. NUMANOVIĆ

Pak: Ponašanje Evropske komisije neodgovorno i opasno

Foto: Arhiv


Region zapadnog Balkana nalazi se u veoma, veoma opasnoj situaciji. Najave o mogućem dogovoru o podjeli Kosova, razmjeni stanovništva i teritorija sa Srbijom stvaraju veoma opasan presedan i prijete da nas vrate na devedesete godine prošlog stoljeća, upozorava Doris Pak (Pack), istaknuta njemačka političarka i članica Upravnog vijeća Evropske narodne stranke (EPP). 

U razgovoru za „Dnevni avaz“ ona ne krije da je veoma zabrinuta, posebno zbog činjenice da takvo rješenje podržava dio evropskih država te institucija Evropske unije.

Gdje će stati

- Nikako ne razumijem da se Evropska komisija ovome odlučno ne protivi. Svi znamo šta će se desiti ako se ovaj model ostvari. Zato smatram da je izuzetno neodgovorno što takve reakcije iz Brisela nema. Regionom se bavim od 1989. godine i znam šta ovo znači. Ako dogovor o novim granicama na Balkanu bude realiziran, na meti će odmah biti Bosna i Hercegovina, vjerujem i Makedonija... I niko ne zna gdje bi ovo moglo stati, ali svi znaju kako bi se ovo realiziralo – upozorava Pak.

Ona dodaje i da „Milorad Dodik samo čeka priliku“.

- On je vrlo zainteresiran da se takav dogovor ostvari, pa da krene u kampanju. A odmah za njim išli bi i drugi. Vjerujte mi! – naglašava ona.

Pak poručuje i da svi oni koji se boje „velike Albanije“ moraju biti protiv ovih ideja, jer one vode tome. Ne može se napraviti „velika Srbija“, a da nemate i „veliku Albaniju“. Interes svih u regionu, ali i EU, jeste da se ovaj dogovor ne bude realiziran.

Dodaje i da je ohrabruje što većina Kosovara nije za ovakvo rješenje.

- Mislim da mi u EU moramo biti vrlo oprezni i da ne uništimo sva postignuća koja smo ostvarili nakon sulude situacije na Balkanu devedesetih. Naravno da se treba riješiti pitanje Kosova i Srbije. No, ovo što sada vidimo uopće nije rješenje – kaže Pak.  

Jasne poruke

Ipak, nada se da će administracije, s obje strane Atlantika, naći način i spriječiti ovakav scenarij.

- Ne treba biti samo diplomatičan. Kada nešto kažete, onda to treba biti jasno, da bi ljudi razumjeli. Diplomatska uvijanja samo odmažu. Zato ja govorim direktno. I svi me razumiju, a ja nemam nikakvih problema zbog toga. Tako trebaju raditi i evropski zvaničnici. Žalim često što u njihovim istupima nema takvih poruka, a i snage iza njih – zaključuje Pak za „Avaz“.

EPP je kategorički protiv

- Članica sam rukovodstva EPP-a. Na forumima naše grupacije često upozoravam na situaciju na Balkanu. Mi smo odlučno protiv prijedloga o prekrajanju granica. To stalno ističem, kao i predsjednik EPP-a Žozef Dol (Joseph Daul). On je vrlo jasno rekao šta misli o tome. Mi u EPP-u znamo šta će biti rezultat toga – kaže Pak.

Ešton me nije poslušala

- Kada je postala evropska ministrica vanjskih poslova, Ketrin Ešton (Catherine Ashton) rekla sam da joj Balkan mora biti prioritet. Naglasila sam da se mora postarati da preostalih pet država EU prizna Kosovo. Uopće me nije poslušala.

A onda je Federika Mogerini (Federica Mogherini) došla na njeno mjesto i opet ništa.

Oni samo trate vrijeme na svakakve druge stvari, a istinski se ne bave problemima u svom regionu koji je naš, evo ga tu, pred nosom – smatra Doris Pak.

NA VRH

Podijeli članak na