DNEVNIK

BiH pokazala da može prevazići sve podjele

Donesena odluka o povećanju penzija, najmanje što možemo učiniti za naše majke i očeve jeste da pokažemo razumijevanje i odgovornost prema njihovim problemima i situaciji

Drljača: Pokazan senzibilitet prema građanima. Arhiv

Piše: Avaz.ba

23.2.2019

Subota, 16. februar  

Lijepa sjećanja na Olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu

Nakon svečanog završetka Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), koji je, vjerujem, kod svih građana, pa i meni lično, probudio nostalgiju i lijepa sjećanja na Olimpijske igre 1984. godine u Sarajevu, proveo sam dan na našim suncem okupanim olimpijskim ljepoticama Igmanu i Bjelašnici. Zadovoljstvo i ponos su mladi sportisti odjeveni u svojim nacionalnim bojama, koji su nam svima pokazali šta znači boriti se za sportski duh, te kako sport nadilazi sve kulturološke, nacionalne i vjerske razlike, kao i podjele u društvu. Mislim da je svima nama u BiH potrebno malo više sportskog duha kakav su proteklih sedam dana iskazali ovi mladi sportisti.

Nedjelja, 17. februar

Nema budžeta, kasne naknade

Prije podne sam se družio s dragim prijateljima i poznanicima. Pričali smo uglavnom o relaksirajućim temama, ali se nije mogla izbjeći tema o usvajanju budžeta Federacije BiH i povećanju penzija. Nije potrebno naglašavati osjetljivost cijele situacije kada znamo da već sedam dana kasne naknade ratnim i neratnim invalidima i civilnim žrtvama rata kao i drugim socijalnim kategorijama koji su budžetski korisnici.

Svi zbog toga moramo pokazati senzibilitet prema građanima i postupiti odgovorno u rješavanju ovog pitanja. U drugom dijelu dana, nakon kratkog odmora uz TV, bavio sam se pripremama za sve što me poslovno čeka u narednoj sedmici.

Ponedjeljak, 18. februar

Radni sastanak

Održao sam sastanke s rukovodiocima sektora o planiranim aktivnostima za tekuću sedmicu. Također, održao sam više sastanaka s predstavnicima udruženja i organizacija socijalnih kategorija koji su korisnici sredstava iz budžeta FBiH. Otkad sam preuzeo ovu poziciju nastojao sam imati sluha i razumijevanja za njihove probleme, ideje i sugestije, sve naravno u cilju iznalaska kvalitetnog rješenja koje će im osigurati kvalitetniji i bolji život.

Utorak, 19. februar

Uredba o transparentnom zapošljavanju

Održana je sjednica Vlade Federacije. Posebno mi je zadovoljstvo što je Vlada konačno usvojila Uredbu koju je predložilo Ministarstvo rada i socijalne politike, a koja na jedinstven način reguliše postupak prijema u radni odnos u javnom sektoru Federacije BiH.

Ovom uredbom, na kojoj smo intenzivno i temeljito radili, konačno je uređen način zapošljavanja na potpuno transparentan način, a osobama koje traže posao biće omogućen apsolutno ravnopravan pristup slobodnim radnim mjestima i ravnopravna konkurencija, zasnovana isključivo na znanjima i sposobnostima. 

Srijeda, 20. februar

Usvojen budžet, sastanak delegacija SDA i SBB-a

U jutarnjim satima prisustvovao sam sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije, na kojoj je konačno konstituisan taj dom i, još bitnije za sve građane, usvojen budžet Federacije za ovu godinu, što će sigurno relaksirati stanje u Federaciji.

Nakon sjednice Doma naroda, kao član delegacije SBB-a, učestvovao sam u razgovoru između delegacija SDA i SBB-a, a koji je bio predvođen predsjednicima ove dvije stranke. Razgovor je protekao u pozitivnoj atmosferi.

Četvrtak, 21. februar

Kvalitetan sastanak s Krnjićem

Održao sam vrlo kvalitetan sastanak s direktorom Federalnog zavoda PIO Zijadom Krnjićem, na kojem smo razgovarali o stanju i funkcionisanju Zavoda, kao i naplate doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje. Konstatovani su pozitivni trendovi o naplati, a što će sigurno obradovati naše drage penzionere u budućem periodu.

Petak, 22. februar

Povećanje najnižih penzija

Danas je održana hitna sjednica Vlade Federacije na kojoj je, između ostalog, donesena Odluka o povećanju najnižih penzija za 3,2 posto počevši od 1. januara. Ovim smo pokazali senzibilitet prema penzionerima. Svako od nas u svojoj porodici ima nekoga ko je penzioner.

Dobra koja mi sada koristimo gradili su naši očevi i majke i najmanje što možemo učiniti za njih jeste da pokažemo razumijevanje i odgovornost prema njihovim problemima i situaciji. Ministarstvo rada i socijalne politike intenzivno radi na neophodnim reformama i nastavit će rad u cilju poboljšavanja životnih uslova svih naših osjetljivih kategorija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.