SAZNAJEMO

Ustavni sud BiH odbio žalbu neformalnog vođe vehabija

Bosnić se žalio na presude Suda BiH kojima je osuđen na ukupno sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti

Bosnić uhapšen 2014.: Nalazi se u zeničkom zatvoru

Piše: M. AŠČIĆ

24.2.2019

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Bilala Bosnića, neformalnog vođe vehabijskog pokreta u BiH, koji se žalio na presude Suda BiH. On je 2016. pravosnažno osuđen na sedam godina zatvora zbog javnog poticanja na terorističke aktivnosti. 

Idu u Strazbur 

Bosnić je u apelaciji, koju je podnio advokat Adil Lozo, tvrdio da je postupak protiv njega bio nezakonit. Inače, uhapšen je 2014. godine u akciji SIPA-e zvanoj „Damask 1“, nakon čega je i pritvoren. Kaznu služi u zeničkom zatvoru.

Advokat Lozo rekao je jučer za „Avaz“ da će sada žalbu uputiti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

- Ustavni sud selektivno je razmatrao žalbu. Osuđen je za navodnu radnju za koju dokazi nikad nisu ni izvedeni, ali to nije uzeto u obzir - kazao nam je Lozo.

Neutemeljeni navodi 

U apelaciji se tvrdilo i da odbrani nije omogućeno da izvodi dokaze u vezi s islamskim učenjima i vjerovanjima te da je korišten arapski jezik bez prevodioca, kao i „nezakonito pribavljeni dokazi“.

Ustavni sud, pak, stava je da su takvi navodi neutemeljeni i da Bosniću nije povrijeđeno pravo na slobodu izražavanja, kao i da mu nije povrijeđeno pravo na slobodu misli, savjesti i vjere.

Bez prijevremene slobode 

Bosnić, kako nam je rekao Lozo, nema pravo ni da, nakon dvije trećine odslužene kazne, podnese zahtjev za izlazak na prijevremenu slobodu.

- Nedavno su promijenjeni propisi upravo kako se osobe koje su osuđene za ova djela ne bi mogle naći na slobodi – rekao nam je Lozo.

Faksimil odluke Ustavnog suda BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.