DOGAĐAJI

Dodik na Ekonomskom forumu u Sarajevu: Olako smo ušli u proces privatizacije, koji je bio pljačkaški

F. Mu.

25.2.2019

Otvoren treći Ekonomski forum u Sarajevu - Avaz
Otvoren treći Ekonomski forum u Sarajevu - Avaz
Otvoren treći Ekonomski forum u Sarajevu - Avaz
Otvoren treći Ekonomski forum u Sarajevu - Avaz
Otvoren treći Ekonomski forum u Sarajevu - Avaz
+1

Ekonomski forum Bosne i Hercegovine 2019, koji se održava već treću godinu zaredom, počeo je danas u Sarajevu.

Forum je organizirao Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu, a njegova centralna ideja odnosi se na uspostavljanje platforme za iniciranje otvorenog dijaloga između predstavnika poslovne zajednice, akademskog sektora i kreatora ekonomskih politika u našoj zemlji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je na otvorenju Ekonomskog foruma kazao da bh. ekonomija nije u sjajnoj situaciji.

- Naša ekonomija izložena je mnogim neuspjesima iz prošlosti. Olako smo ušli u proces privatizacije, koji je bio pljačkaški. Nasjeli smo na priču da prodamo sve naše komercijalne banke, a tada naše društvo nije bilo spremno na to - kazao je Dodik.

Istaknuo je da BiH nije konkurentna na stranom i regionalnom tržištu.

- Ne poznajem niti jednu domaću kompaniju koja je konkurentna mimo granica BiH. Nismo uspjeli da zaposlimo ni približan broj ljudi, kao što je bilo prije rata. Mladi nam odlaze, i to nije samo do nas. Strategija razvijenih zemalja jeste da traži jeftinu radnu snagu, a naše mlade, obrazovane ljude povlače tamo jer im trebaju - navodi Dodik.

Napominje da je ključni problem bh. ekonomije radna snaga, koja odlazi.

- Potrebne su nam investicije i moramo se usmjeriti na prikupljanje minimalno pet milijardi eura za obnovu puteva, termoelektrana, izgradnju savremenih IT centara... - zaključio je Dodik.

Dekanesa EFSA-e Jasmina Selimović kazala je da se ovim forumom pokušava uspostaviti dijalog.

- Svjedoci smo s koliko problema se suočavaju svi u BiH, a na ovaj način mi pokušavamo uspostaviti dijalog, dakle ne samo da identificiramo šta su problemi s kojima se sreće bh. javnost nego i da damo konkretne preporuke i prijedloge za rješavanje problema - izjavila je dekanesa EFSA-e Jasmina Selimović.

Prethodna dva foruma, prema njenim riječima, već su rezultirala određenim prijedlozima i rješenjima koji se mogu naći u zvaničnim dokumentima zakonodavnih i izvršnih organa vlasti, u njihovim politikama i pravcima koje su identificirali.

Ovogodišnji forum, kako je dodala, naglašava važnost regionalne saradnje, u organizaciju je uključena Austrija, kao zemlja koja je najznačajniji i najveći investitor u BiH, o čemu će biti riječi na posebnom panelu.

Forum će obuhvatiti tri panela koji su posvećeni konkurentnosti, ekonomskoj saradnji s Austrijom, te unapređenju poslovnog okruženja BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.