SUD

Promoviran projekt jačanja pravosudne saradnje BiH, Crne Gore i Srbije

Akcentiran značaj razmjene dobrih praksi i iskustava u obuci nosilaca pravosudnih funkcija

S današnje konferencije. Fena

Fena

25.2.2019

Regionalni projekt „Jačanje pravosudne saradnje i kapaciteta institucija za edukaciju pravosuđa u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji“, koji se realizira uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i Ambasade Kraljevine Holandije u BiH, predstavljen je danas u Sarajevu.

Realizaciju projekta pozdravio je ambasador Kraljevine Holandije u BiH Reinout Vos, istaknuvši značaj jačanja pravne sigurnosti građana i vladavine prava u BiH i zemljama regiona, a u kontekstu usvajanja neophodnih standarda i procesa evropskih integracija.

- Prije godinu Evropska komisija usvojila je Strategiju za zapadni Balkan kojom se potvrđuje evropska budućnost regiona - podsjetio je ambasador Vos, potcrtavajući kako ta strategija naglašava, nerijetko, zanemareni aspekt napretka procesa evropskih integracija, kao i činjenicu da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi ključni za napredak zemalja zapadnog Balkana na evropskom putu.

Ocijenio je prikladnim da se prva tema koja će biti razmatrana u sklopu ovog projekta odnosi na etičke standarde u pravosuđu, koji podrazumijevaju neovisnost, nepristrasnost i integritet, odnosno da je dobro funkcioniranje pravosuđa jedan od najvažnijih uvjeta za funkcioniranje države u skladu s principima vladavine prava.

Značaj unapređenja i intenziviranja saradnje pravosudnih institucija u regionalnim okvirima potvrdili su i direktori centara za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH i RS Arben Murtezić i Tomislav Čavić, čemu, kako su naglasili, u značajnoj mjeri može doprinijeti zajednička pravna tradicija (u sklopu bivše SFRJ) i nepostojanje jezičke barijere, ali i ciljevi i aspiracije u pogledu usvajanja standarda evropske pravne stečevine.

Istovremeno, inicijativu za jačanje saradnje putem regionalnog projekta, koji je inicirao Centar za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH, pozdravili su načelnica Odjeljenja za posebnu obuku Pravosudne akademije Srbije Marija Milaković i Marina Pejović, načelnica Odjeljenja za inicijalnu obuku u Centru za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu Crne Gore.

Akcentirale su značaj razmjene dobrih praksi i iskustava u obuci nosilaca pravosudnih funkcija, posebno u kontekstu tema koje će biti zastupljene, a koje su iznimno aktuelne i koje, kako je ocijenjeno, zahtijevaju regionalni pristup i odgovor.

Kako je rečeno, projekt podrazumijeva tri regionalne edukacije, uz sudjelovanje edukatora i sudionika iz triju zemalja u oblastima od zajedničkog značaja, uključujući pitanja etike, borbe protiv terorizma i organiziranog kriminala, te izvršenja stranih sudskih odluka.

Odabir spomenutih tema temeljen je na preporukama Evropske komisije, kao i uočenim potrebama u razmjeni iskustava i jačanju saradnje nosilaca pravosudnih funkcija - sudija i tužitelja, angažiranih u sklopu pravosuđa BiH, Crne Gore i Srbije.

Realizacija regionalnog projekta u oblasti pravosuđa, odnosno edukacije pravosudnih djelatnika, finansira se sredstvima MATRA projekta MVP-a i Ambasade Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini u iznosu od 30.000 eura.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.