KAKANJ

Deutz i FAP idu u zasluženu penziju

Sačuvat ćemo ova vozila kao muzejske eksponate, kaže Šljivo

Deutz prestaje voziti nakon nakon 55 godina

Az. S.

27.2.2019

Mada je vozni park Profesionalne vatrogasne jedinice Kakanj proteklih godina podmlađen novim vatrogasnim vozilima, važan oslonac kakanjskim vatrogascima i dalje su bila i dva stara vozila, koja su se, zahvaljujući svom kvalitetu te brižnom čuvanju i održavanju, uspijevala nositi rama uz rame sa mnogo mlađim vozilima iste namjene.

Radi se o vatrogasnom vozilu TAM 4500, popularnom Deutzu (Dajcu), proizvedenom davne 1964. godine, i FAP-u iz 1977. No, zub vremena učinio je svoje tako da ova dva ljepotana idu u zasluženu penziju, Deutz nakon 55, a FAP nakon 42 godine uspješnog rada.

- Ova vozila za sve nas imaju sentimentalnu vrijednost. Decenijama su bila oslonac u spašavanju ljudskih života i imovine. Sačuvat ćemo ih kao muzejske eksponate te, uz adekvatnu zaštitu, postaviti na određenu lokaciju za uspomenu, podsjećanje i za nove generacije kao pouku kako spoj kvaliteta i brižnog čuvanja omogućava da zajedničko dobro dugo služi ljudima - kaže Aldin Šljivo, načelnik Kaknja.

Uz standardnu vatrogasnu opremu, kamione i cisterne, kakanjski vatrogasci opremljeni su i motornim čamcima, posjeduju i specijalno vozilo za intervencije u slučajevima saobraćajnih nesreća, koriste i specijalizirano vozilo – četverotočkaš, kao i skutere za patrolu.

FAP-u iz 1977.: Zub vremena učinio svoje

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.