EMISIJE

Radončić za N1: Navijam da se desi koalicija DF-a i SDA

U moralnoj sam prednosti, mogu svakoga pogledati u lice

Avaz.ba

27.2.2019

Lider SBB-a Fahrudin Radončić kazao je za N1 televiziju kako smatra da će biti postignut dogovor DF-a i SDA u vezi s formiranjem vlasti te da to za SBB predstavlja olakšavajuću situaciju.

DF želi u vlast

- Mislim da nakon ovih okolnosti, a to je da DF pokazuje tendenciju da uđe u vlast, taj prostor da SBB bude dio vladajuće većine jednostavno nama nije potreban i procjenjujem da će, ukoliko DF i SDA nađu zajednički jezik, to biti olakšanje za SBB, a to je liderstvo u opoziciji ovog puta sa SDP-om - kazao je Radončić te istakao:

- Za nas je to pozitivan rasplet. Mi smo sa SDA razgovarali dva puta. Imali ste situaciju da niko nije htio sa SDA. Mi smo bili pozvani kao neka vrsta supporta da SDA ne ide sama u državnu vlast. Činjenica da DF to hoće nama olakšava i čini nas sretnim. Mislim da je to prirodno. To je priča koja traje duže od izbora. Gospodin Komšić je dobio puno bošnjačkih glasova i zašto njegova stranka ne bi bila u državnoj vlasti sa SDA? Ta priča oko ljevice je jedan ''tigar od papira'' i nama je žao.

Radončić je dodao kako "navija" za to da se desi koalicija DF-a i SDA.

- Nakon razgovora sa SDA, koji su bili korektni, rekao sam da nije napravljena nikakva koalicija. Nisam siguran da SBB treba biti dio vladajuće većine. Navijam da se desi koalicija DF-a i SDA. Mislim da DF želi u vlast i da će ući u vlast – rekao je Radončić.

Na pitanja voditelja emisije Zvonka Komšića o tome da je sutra sastanak Bh. bloka i šta ako DF odbije, Radončić je odgovorio:

Nismo rezervna opcija

- SBB je prejaka politička stranka, imamo izvanredan rezultat da bismo bili bilo čija rezervna opcija. Mislim da je to završena priča, da SDA i DF idu zajedno, da će se sutra raspasti Bh. blok, da je to "tigar od papira" i mislim da je to dobra stvar. Neka DF pokaže svoj kapacitet, to je pozitivna stranka i nemam neke primjedbe na njih. Hajmo pustiti da se oni između sebe dogovore.

Na upit ostaje li SBB u vlasti u Kantonu Sarajevo, lider te stranke je rekao:

- Ta postavka sa SDP-om bio je naš prvi izbor i sarajevska vlada treba da se osjeća relaksirano što se tiče SBB-a. To treba biti poligon uspjeha i rezultata. Ne vidim da ta vlada pokazuje neke manjkavosti.

Na pitanje je li razgovarao s Asimom Sarajlićem iz SDA o ulasku u vlast, kazao je:

- Bio je samo jedan poštar, u najpozitivnijem smislu te riječi, da uputi poziv nama kao SBB-u na sastanak. Nije se govorilo o ulasku u vlast, govorilo se o aktuelnoj političkoj situaciji.

Radončić je naveo i da neke konfliktne izjave koje je Komšić davao čim je ušao u Predsjedništvo ne bi komentirao te poručio:

Nema uvrede koja mi nije upućena

- Da je SDP otišao sa SDA, mi bismo rekli da ne želimo u tu većinu. Mi se ne guramo, te izjave Komšića su obična naklapanja. Mislim da je dobro da njegujemo kulturu dijaloga, posebno nakon svega što se dogodilo nama. Prošao sam montirane optužnice, napise da nisam musliman i da nikada nisam ušao u džamiju, nema uvrede koja nije izrečena na moj račun.

Radončić je kazao da on nikoga nije poslao u zatvor.

- Ja nikoga nisam poslao u zatvor, to je neko iz SDA uradio. Možda nije gospodin Izetbegović, možda su to uradili njegovi najbliži saradnici, braća Karamazov - dodao je Radončić i potcrtao:

- U moralnoj sam prednosti jer svakog mogu pogledati u lice. Kada je u pitanju tolerancija i zaborav toga svega što se dešavalo, čini mi se da sam u ogromnoj moralnoj prednosti nad svima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.