KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA

Izetbegović, Čović i Špirić na čelu Doma naroda BiH

Piše: S. D.

28.2.2019

Konstituiran Dom naroda PSBiH - Avaz
Konstituiran Dom naroda PSBiH - Avaz
Konstituiran Dom naroda PSBiH - Avaz
Konstituiran Dom naroda PSBiH - Avaz
Konstituiran Dom naroda PSBiH - Avaz
+15

11:41

Formiranjem klubova tri naroda stekli su se uvjeti da se izabere rukovodstvo Doma naroda PSBiH. Nović je podsjetio na odredbe Poslovnika Doma naroda PSBiH, prema kojima predsjedavajući ovog doma ne može biti iz istog naroda iz kojeg dolazi predsjedavajući Predstavničkog doma. To znači da predsjedavajući Doma naroda koji se rotira svakih osam mjeseci u ovom trenutku neće moći biti delegat iz reda hrvatskog naroda, jer je Borjana Krišto iz HDZ-a BiH na čelu Predstavničkog doma.

Svaki klub naroda i svaki delegat imaju pravo predložiti predsjedavajućeg, te prvog i drugog zamjenika.

Nović je pojasnio da mjesto predsjedavajućeg pripada delegatu iz reda bošnjačkog naroda, dok mjesto prvog zamjenika pripada delegatu iz reda hrvatskog naroda, a drugog zamjenika iz reda srpskog naroda.

Klub bošnjačkog naroda za predsjedavajućeg Doma predložio je Bakira Izetbegovića (SDA), koji je izabran s 12 glasova "za" i dva uzdržana glasa (Mladen Bosić i Zlatko Miletić).

Klub hrvatskog naroda predložio je za prvog zamjenika predsjedavajućeg Dragana Čovića (HDZ BiH), koji je i izabran na tu poziciju uz 12 glasova "za" i dva uzdržana (Mladen Bosić i Zlatko Miletić).

Klub srpskog naroda za drugog zamjenika predložio je Nikolu Špirića, koji je i izabran na tu poziciju također s 12 glasova "za" i dva suzdržana (Mladen Bosić i Zlatko Miletić).

Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić preuzeli su funkcije u Kolegiju doma. Izetbegović je izrazio zahvalnost Noviću na vođenju sjednice, te je time i zaključio konstituirajuću sjednicu.

11:29

Nakon pauze, nastavljena je sjednica. Asim Sarajlić (SDA), delegat iz Kluba bošnjačkog naroda, obavijestio je da je konstituiran taj klub, te da je za predsjedavajućeg Kluba izabran Sarajlić, a za zamjenika predsjedavajućeg Denis Bećirović (SDP), koji ne prisustvuje današnjoj sjednici zbog smrtnog slučaja u porodici.  

Lidija Bradara (HDZ), delegatkinja iz Kluba Hrvata, obavijestila je da je konstituiran i taj klub, te da je za predsjedavajuću Kluba hrvatskog naroda izabrana Lidija Bradara, a za zamjenika izabran je Bariša Čolak (HDZ).

Konstituiran je i Klub srpskog naroda na čijem čelu će biti Sredoje Nović (SNSD), a njegova zamjenica bit će Dušanka Majkić (SNSD).

11:22

Na zahtjev delegatkinje Marine Pendeš, Nović je dao desetominutnu pauzu, nakon koje bi trebali biti formirani klubovi bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, a koji će izabrati predsjedavajuće i zamjenike predsjedavajućih klubova. Potom će sva tri kluba delegirati svoje predstavnike za Kolegij Doma naroda, odnosno predsjedavajućeg i dvojicu zamjenika.  

11:00

Privremeni predsjedavajući iščitao je imena 15 delegata te pozvao na davanje svečane izjave. Nakon toga su delegati, kojih je na današnjoj sjednici prisutno 14, dali svečanu izjavu.

Delegati su se svečanom izjavom obavezali da će poštovati Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum te štititi i zauzimati se za ljudska prava  i slobode svih građana BiH. 

10:57

Novoizabranim delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uručena su uvjerenja o dodijeljenim mandatima. Predsjednik CIK-a Branko Petrić te članovi CIK-a dodijelili su uvjerenja delegatima.

Nakon dodjeljivanja mandata, počela je i konstituirajuća sjednica ovog doma.

Klub Bošnjaka u državnom Domu naroda činit će tri delegata iz SDA i to Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić, te delegat iz SDP-a BiH Denis Bećirović i delegat SBB-a Fahrudin Radončić.

Denis Bećirović zbog smrtnog slučaja u porodici nije prisustvovao današnjoj dodjeli.

Klub Hrvata u Domu naroda BiH činit će četiri delegata iz HDZ-a BiH i to Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, te Zlatko Miletić iz DF-a.

Na osnovu izbora u Narodnoj skupštini RS u Klub Srba u Domu naroda BiH sjedit će četiri delegata iz SNSD-a i to Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Sredoje Nović i Lazar Prodanović, te Mladen Bosić iz SDS-a.

7:05

Konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za danas u Sarajevu s početkom u 11 sati. Na sjednici bi trebali biti uručeni certifikati novoizabranim delegatima koji će danas položiti zakletvu.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija BiH potvrdila je izbor i dodijelila mandate za 15 delegata iz reda bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda.

U Klub Bošnjaka izabrani su Fahrudin Radončić (SBB), Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić, Amir Fazlić, sva trojica iz SDA, i Denis Bećirović (SDP). U Klub Hrvata izabrani su Dragan Čović, Lidija Bradara, Bariša Čolak, Marina Pendeš, svi iz HDZ–a BiH, i Zlatko Miletić (DF).

U Klub Srba izabrani su Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Sredoje Nović, svi iz SNSD-a, i Mladen Bosić (SDS).

Prema Poslovniku Doma, konstituirajućom sjednicom, do izbora novog rukovodstva, predsjedava najstariji izabrani delegat, a to je u ovom slučaju Sredoje Nović (SNSD).

Nakon što delegati polože zakletvu, bit će osnovani klubovi naroda koji među svojim članovima biraju po jednog predstavnika iz svakog konstitutivnog naroda koji će obavljati dužnosti predsjedavajućeg te njegove dvojice zamjenika.

U Kolegij Doma naroda, prema ranijim saznanjima „Avaza“, trebali bi biti izabrani Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZ BiH) i Nikola Špirić (SNSD).

Predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predstavničkog doma, tako da je izvjesno da na čelu Kolegija prvih osam mjeseci neće biti Čović, jer je na čelu Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZ BiH). Najizvjesnije je da će prvi predsjedavajući biti Izetbegović. Dom naroda PSBiH broji 15 delegata, a u ovom sazivu njih 12 su muškarci, dok su tri dame.

Dnevnim redom današnje sjednice nije predviđeno razmatranje drugih tačaka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.