REAKCIJE

TIBiH podnio tužbu protiv MUP-a RS zbog sakrivanja informacija o upotrebi sile u Banjoj Luci

Avaz.ba

1.3.2019

"Transparency International BiH" (TIBiH) podnio je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog nedostavljanja izvještaja policijskih službenika o upotrebi sile na dane kada su u Banjoj Luci bila okupljanja građana protiv policijske brutalnosti i s ciljem izražavanja podrške porodici ubijenog studenta Davida Dragičevića.

Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banje Luke zbog čega je TIBiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci, piše na stranici "Transparency International".

MUP RS, u svojoj odluci kojom odbija pristup informacijama, tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile, iako su o kritičnim događajima kada je primijenjena sila izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji.

TIBiH je u svojoj tužbi istakao da od izvještaja o upotrebi sile zavisi eventualno pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika, te da u okolnostima pojačanih kritika na rad Policije i MUP-a RS u interesu je samog Ministarstva da se objave svi izvještaji.

U tužbi je posebno istaknuto da su izvještaji o upotrebi sile u vezi s brojnim tvrdnjama građana i aktivista koji su javno svjedočili da je prema njima upotrijebljena prekomjerna sila, te da je pred Institucijom ombudsmana pokrenuto više predmeta koji se tiču rada Policije RS.

Protesti u Banjoj Luci su bili praćeni širom zemlje, pa su se u više gradova u zemlji i regionu održali skupovi podrške građanima Banje Luke. TIBiH ističe da se decembarski događaji u Banjoj Luci moraju istražiti kako bi se sankcionirali svi službenici koji su prekoračili svoja ovlaštenja, a javnost ima pravo uvida u rad Policije jer je i u zakonu prepoznata kao jedan od neposrednih kontrolora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.