SKANDALOZNO

Odbačena tužba Alijinih kćerki i sina protiv Dodika

Sud utvrdio da Dodik nije oklevetao porodicu Izetbegović kad je izjavio da je “Alija bio poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu”

Alija Izetbegović: Historijska ličnost

M. AŠČIĆ

1.3.2019

Općinski sud u Sarajevu donio je prije nekoliko dana skandaloznu prvostepenu presudu kojom se tužba Bakira Izetbegovića, Sabine Berberović i Lejle Akšamije protiv Milorada Dodika, aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zbog klevete odbija kao neosnovana. 

Moguća žalba

U izjavi za “Dnevni avaz” ovu informaciju potvrdio nam je i Dodikov advokat iz Banje Luke Goran Bubić, koji je u ovom sudskom postupku zastupao lidera SNSD-a.

Bakir i njegove sestre tužili su Dodika 2017. godine zbog izjave da je “Alija Izetbegović bio poznat i viđen član Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu”.

Oni su u tužbenom zahtjevu tražili odštetu od 15.000 maraka, ali je sudija Firdeus Alajbegović odbio takav zahtjev kao neosnovan. 

Bubić nam je pojasnio da je Alajbegović u presudi, na koju postoji mogućnost žalbe, napisao da je Alija Izetbegović historijska ličnost, da se rasprave o tome ne mogu prenositi u sudnicu i da to treba da cijeni historija.

- Izetbegovićeva porodica vjerovatno će se žaliti. Mi nećemo. Nema potrebe. Čak ni Dodik nije bio na ročištu. Bilo je samo vještačenje na okolnosti visine štete. Sud je rekao svoje i mi to poštujemo - rekao nam je Bubić.

Nismo dobili

Tužba je, kako je kazao Bubić, nastala nakon izjave Dodika o snimanju turske televizijske serije o Aliji Izetbegoviću, kad je kazao da će i Republika Srpska, onda, snimati film o Radovanu Karadžiću.

Advokat članova Izetbegovićeve obitelji Dražen Zubak, koji je zastupao tužbu, rekao je za “Avaz” da nije upoznat o odluci Općinskog suda u Sarajevu i da “nikakvu presudu nije dobio”.

Brutalne Dodikove optužbe

U tužbi je bilo navedeno da je Dodik, također, izjavio da je Bakir Izetbegović učestvovao u radu ekipe koja snima film o njegovom ocu te da se pojavio u Tarčinu, gdje su Srbi bili zatvarani, šikanirani, gdje su umirali.

- Tu je otac Bakira Izetbegovića dolazio da vidi da li je to mučenje bilo dovoljno veliko da bi zadovoljilo njegovu sujetu – izjavio je Dodik, što je, također, bilo predmet tužbe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.