DNEVNIK

Sinovi me rano bude, udovoljavam njihovim željama

U nadi da će se državne institucije konačno probuditi i početi rješavati problem s migrantima, Ministarstvo na čijem sam čelu dat će maksimum u očuvanju sigurnosne situacije

Kljajić sa suprugom i sinovima: Odmor najbolji s porodicom

S.D.

2.3.2019

Subota, 23. februar 

Nemamo drugog izbora

I ovo subotnje jutro u znaku je rješavanja problema prekobrojnih migranata s kojim je Unsko-sanski kanton suočen mjesecima. Uzaludni su svi apeli upućivani ka Sarajevu da se ovaj problem mora rješavati aktivnim učešćem državnih institucija. Danas smo konačno pred provedbom zaključka Operativnog štaba za pitanje migranata na nivou BiH da barem stotinu migranata iz prihvatnih centara „Bira“ u Bihaću i „Miral“ u Velikoj Kladuši izmjestimo u centar „Ušivak“ u Hadžićima kod Sarajeva.

Nemamo drugog izbora nego na ovaj način i korak po korak rješavati problem prekobrojnosti migranata u našim prihvatnim centrima. Već u sedam sati ujutro upućujemo dva autobusa s migrantima prema Sarajevu. Ne znamo hoće li oni za dan-dva ponovo biti u Bihaću, ali i za njih i za nas je bolje da, dok čekaju da odu u neku bolju budućnost od ove sadašnjosti, budu barem u uvjetima dostojnim čovjeka. Vraćam se kući u Cazin, gdje me čeka sin Eman da ga odvedem na trening. Uz osmijeh na licu iza kojeg je sakriveno milion teških misli, provodim poslijepodne u porodičnom okruženju i uz vijesti da su migranti bez problema stigli u Sarajevo.

Nedjelja, 24. februar

 Mali predah

Za rano buđenje i jutros su se pobrinuli sinovi Ammar i Eman, koji već imaju plan kako ćemo „potrošiti“ ovu nedjelju. Udovoljavam njihovim željama, a nakon što sam odgledao još jedan Emanov trening i „ganjanje“ lopte, dolazimo kući na ručak. Supruga Hasnija već je dogovorila porodični skup i druženje kod punca Ibrahima.

 Ponedjeljak, 25. februar

 Nove obaveze

Prvi radni dan nove sedmice počinjemo sjednicom Kolegija Vlade USK. Među glavnim temama ponovo su problemi s migrantima, ali niz je i drugih poslova koji su pred premijerom i nama ministrima koje moramo završiti u što kraćim rokovima. Premijer Mustafa Ružnić predočava nam sedmični plan i daje zadatke za ovu sedmicu. Dan i prolazi u pokušaju da organiziram što više poslova iz svog resora.

 Utorak, 26. februar

Dan Grada Bihaća 


Od jutra se osjeća svečarska atmosfera povodom Dana grada Bihaća, koji danas obilježava 759. rođendan. Brojni su sadržaji planirani danas povodom ovog dana. Zato smo premijer Mustafa Ružnić, komesar policije USK Mujo Koričić i ja već u osam sati organizirali sastanak s predstavnicima Sindikata policije na kojem smo otvorili brojna pitanja i probleme na čijem rješavanju Sindikat insistira godinama. Iako smo na sadašnjim pozicijama tek nekoliko mjeseci, svjesni smo da nas to ne amnestira od odgovornosti da se što prije uhvatimo ukoštac i osiguramo da prava policajaca iz kolektivnog ugovora budu i ispoštovana. Utvrdili smo saglasnost o mnogim stavkama, a pregovore ćemo nastaviti naredne sedmice. Dan nastavljamo sjednicom Vlade, a potom se svi odazivamo pozivu na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Bihać.

 Srijeda, 27. februar

 Nastavak saradnje

Srijeda je počela prisustvom i članova Vlade USK otvorenju nove zgrada Kantonalnog suda u Bihaću. Zahvaljujući Evropskoj uniji, koja je za ovaj projekt izdvojila 1,6 miliona maraka, i Vladi USK, koja je osigurala zemljište, dozvole za izgradnju, priključke na gradsku infrastrukturu, te novac za uređenje okolnog prostora, od danas imamo novu zgradu Suda. Otvorio ju je šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark koji je naglasio da je ovaj objekt namijenjen potrebama stanovnika Unsko-sanskog kantona (USK) da bi imali efikasnije pravosuđe.

Tome se nadamo i mi u Vladi, koja kontinuirano ulaže u pravosuđe. Nakon svečanosti žurim na sastanak s predstavnicima Ambasade Velike Britanije u BiH. Razgovaramo o sigurnosnoj situaciji na ovom području s posebnim osvrtom na migrantsku krizu. I danas smo ponovili da sami ne možemo izaći nakraj s ovim problemom, uprkos svim našim naporima i željama da situaciju držimo pod kontrolom.

 Četvrtak, 28. februar

 Najveći sinovi

Uoči Dana nezavisnosti 1. marta danas su članovi Vlade USK u Bihaću obišli mezarje „Humci“, Katoličko gradsko groblje u Žegaru, Partizansko groblje i mezar doktora Irfana Ljubijankića. Svako na svoj način odao je počast najvećim sinovima ove zemlje, kako onima koji su tokom posljednje agresije tako i onima u Drugom svjetskom ratu branili iste vrijednosti. Slobodu i nezavisnost ove zemlje i njenih građana. Na njihov doprinos i vrijednosti kojima težimo i danas ukazano je i na svečanoj sjednici Skupštine USK održanoj povodom 1. marta.

Migranti su nezaobilazna tema i danas pa, osim u Ministarstvu, o tome sam govorio i u programu BH Radija 1. U nadi da će se državne institucije konačno probuditi i početi rješavati problem s migrantima koji ne smije biti samo naš, mogu ipak poručiti da će Ministarstvo na čijem sam čelu dati maksimum u očuvanju sigurnosne situacije na ovom području. Radni dan završavam prisustvom na svečanoj akademiji u Cazinu povodom Dana nezavisnosti.

 Petak, 1. mart

 Domovino, sretan ti Dan nezavisnosti

Cazin je jutros osvanuo okupan suncem baš kako priliči da započne jedan veliki dan kao što je 1. mart, Dan nezavisnosti. Sa svih strana odjekuju stihovi patriotskih pjesama, a zasigurno svi oni koji vole ovu zemlju danas se osjećaju posebno. Osjećaji su pomiješani.

Od tuge zbog toga jer smo cijenu nezavisnosti platili životima hiljada onih koji su nam prokrčili put do današnje slobode pa do ponosa jer smo se oduprli agresiji i nestanku i danas živimo svoji u svojoj zemlji. Dan provodim na brojnim sportskim događajima organiziranim u Cazinu u čast 1. marta. Tokom čitavog dana ne prestaju stizati čestitke, što me posebno raduje, pa i ja kažem –Domovino, sretan Dan nezavisnosti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.