ANALIZA

Komšić pokušava ukloniti Nikšića

Piše: F. MANDAL

4.3.2019

Ako je neko i imao dilemu o političkoj ulozi, planovima i dometima Željka Komšića, nakon njegovih istupa krajem protekle sedmice više ih ne bi trebao imati. Istina, neki analitičari prije izbora su na manje ili više direktan način upozoravali da je on svojevrsni Trojanski konj SDA u redovima opozicije.  

Hodža u akciji 

Komšić, dakle, želi u vlast sa SDA - javna je tajna da su oni preko institucija koje kontroliraju imali značajnog udjela u njegovom izbornom rezultatu i da je on na neki način SDA-ov dužnik - ali strah ga je da to učini sam. Zato mu je potrebna podrška ostatka Bh. bloka, a za sada je nema. Svjestan je da vrijeme curi i stoga svjedočimo hiperinflaciji njegovih izjava u kojima žestoko pritišće svoje partnere, lidere SDP-a i Naše stranke, Nermina Nikšića i Predraga Kojovića.

Komšić bi se, naravno, lako odrekao Kojovića, jer o njemu očito i nema puno bolje i drugačije mišljenje od šovinističkih botova SDA na društvenim mrežama. Problem mu, međutim, predstavlja Nikšić.

Glavni odbor SDP-a dvotrećinskom većinom je donio odluku da ne ide u vlast sa SDA. I sam Komšić je u prvim komentarima prije i nakon glasanja Glavnog odbora kazao da će stopama drugova iz SDP-a ići i njegova Demokratska fronta, ali taj je stav, očito, bio s povećom figom u džepu.

Komšić se, naime, potajno nadao da će u SDP-u prevagnuti struja koja želi u vlast sa SDA.

Bijedić: Otvoreno lobira

Kad taj plan nije prošao, prešlo se na rezervnu opciju. U združenu akciju lomljenja Nikšićeve odlučnosti i većinske volje SDP-a uključeni su kontroverzni biznismen Abdurahman Hodžić zvani Hodža iz Živinica i predsjednik Odbora SDP-a Tuzlanskog kantona Enver Bijedić.

Hodža je stari Komšićev drugar koji je, prema tvrdnjama upućenih, i 2014. godine „nagovorio“ DF da uđe u koaliciju sa SDA, a priča se da je slične „usluge“ ponudio i Lagumdžijinom SDP-u 2010. godine, kada su vlast formirali SDA i SDP.

Bijedić je, navodno, također blizak s Hodžom, a u svemu ima i lični motiv da bez suvišnih „zašto“ napravi vlast u TK sa SDA. Zato je prema Glavnom odboru delegirao prijedlog da se tuzlanska kantonalna organizacija izuzme iz odluke o nekoaliranju sa SDA, a na toj tački prelamaju se njegovi i Komšićevi političko-poslovni interesi.

Vjetar u leđa

Ako GO SDP-a popusti Bijediću, onda Komšićev poziv SDP-u i Nikšiću da zajedno uđu u vlast sa SDA i na državnom i na federalnom nivou dobiva snažan vjetar u leđa.

Lagumdžija: Zakulisni igrač

Hoće li se predsjednik SDP-a moći oduprijeti, ostaje da vidimo u narednim danima. U svakom slučaju, iskusni političar poput Nikšića vjerovatno prepoznaje zamku u koju ga uvlače Komšić i Bijedić, jer je naredna meta on lično i njegova pozicija u SDP-u.

A Zlatko Lagumdžija, kao treći, zakulisni igrač u akciji ponovnog guranja SDP-a u krilo SDA i detroniziranja Nermina Nikšića, čeka kao zapeta puška da, ovaj put skupa s Komšićem, preuzme kormilo SDP-a.  

Radončić: Nisam utjecao na odluku SDP-a, to su Komšićeva naklapanja 

Željko Komšić u silnoj želji da što prije uvuče DF u vlast perfidno pokušava da svoje kukavičije jaje podmetne Fahrudinu Radončiću i SBB-u. Zato i ponavlja mantru da bi Bh. blok trebao požuriti s ulaskom u vlast na svim nivoima, jer je Radončić, tobože, zainteresiran da uđe u vlast i da je zbog toga utjecao na odluku Glavnog odbora SDP-a.

Radončić: Ako DF i SDA nađu zajednički jezik, to će biti olakšanje za SBB

Radončić je to, gostujući na N1, efektno demantirao. Kazao je, između ostalog, da niti je mogao, niti želio, niti utjecao na odluku SDP-a o odbijanju koalicije sa SDA, te da su to Komšićeva naklapanja.

- Mi navijamo da se desi koalicija DF-a i SDA. Za nas je to pozitivan rasplet. DF pokazuje tendenciju da uđe u vlast, a taj prostor da i SBB bude dio vladajuće većine jednostavno nama nije potreban i procjenjujem da će, ukoliko DF i SDA nađu zajednički jezik, to biti olakšanje za SBB, a to je liderstvo u opoziciji, ovog puta sa SDP-om - kazao je Radončić.

Najpodmukliji politički trač o lideru SDP-a i uvjerljive priče o šefu DF-a

Portal „Slobodna Bosna“, koji je pod punom kontrolom Željka Komšića, jer postoji i interesni odnos glavnog urednika SB-a Senada Avdića, koji se nada i očekuje da će Komšić ponovo njegovu suprugu poslati za ambasadora, objavio je „najpodmukliji politički trač nakon rata“. Tu se navodi kako „upućeni“ tvrde da znaju pravi razlog zbog kojeg Nermin Nikšić neće da učestvuje u vlasti te da je Nikšiću za to od Mirsada Kukića „ponuđen ozbiljan novac“. Još se dodaje da je u tome, tobože, interes imao i Radončić.

Kao što i tvrdi ovaj opskurni portal, riječ je o najpodmuklijem političkom traču nakon rata. No, istovremeno, na ovom portalu ni prije ni nakon izbora nisu se mogle pročitati dosta uvjerljive priče koje su kružile u političkim kuloarima da je Željko Komšić za svoju kampanju i DF dobio veliki novac od donatora onih s kojima danas želi da formira vlast i razbije Bh. blok.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.