STAVOVI

Kazaz: Ako Komšić i DF odu sa SDA, bit će označeni kao izdajnici

U slučaju da napuste Bh. blok, i Komšić i DF bi bili izvjesni politički mrtvaci

Kazaz: Sveti zadatak Bh. bloka je borba protiv nepravedne i pljačkaške države. Arhiv

E. T.

4.3.2019

Enver Kazaz, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu i politički analitičar, smatra da zbog čvrste opredijeljenosti dviju partija da Bh. blok razviju u politički pokret i da ga formaliziraju, Željko Komšić i njegov DF nemaju veliki manevarski prostor.

Nikšićev rezultat

- Praktično su, na neki način, dovedeni u poziciju da moraju biti unutar Bh. bloka. U slučaju da ga napuste, i Komšić i DF bi bili izvjesni politički mrtvaci. Nermin Nikšić je demokratizirao SDP, postigao odličan izborni rezultat i SDP je pokazao koliko je važna unutarstranačka demokratija. Zbog toga je takva vrsta političkog organiziranja partija budućnost BiH.

Odluka Bh. bloka da ne ide u vlast s nacionalnim strankama, izraz je svijesti da je SDA isporučila domove naroda na državnom nivou SNSD-u i na federalnom praktički HDZ-u. Zbog toga je borba protiv takve vrste nepotističke, korumpirane, pljačkaške, socijalno nepravedne države, rekao bih, sveti zadatak Bh. bloka i socijaldemokratije - kaže Kazaz.

Socijalna pravda

Uvjeren je da Komšić ne može ići u vlast sa SDA.

- U tom slučaju bi bio označen kao izdajnik socijaldemokratije i multietničkih, građanskih politika. Kvazipatriotska priča o nužnosti da Bh. blok ili pojedine njegove stranke uđu u vlast sa SDA zapravo je pritisak da se one isporuče SDA i na taj način politički unište. Uvjeren sam da će tek otpočeti borba za socijalno pravednu, na zakonima postavljenu državu i državu u kojoj neće biti stranačkog zapošljavanja, korupcije, kriminala, pljačke društvenih dobara - ističe Kazaz.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.