HISTORIJA

Sabazijeva bronzana ruka vraća se u Srebrenicu

Veliki broj eksponata pronađenih u rimskim naseljima Domaviji i Municipiumu malvesiatiumu dio je stalne postavke Zemaljskog muzeja

Bronzana ruka jedino svjedočanstvo o prakticiranju Sabazijevog kulta na prostoru današnje BiH

S. SMAJLOVIĆ

6.3.2019

Veliki broj eksponata pronađenih u rimskim naseljima u Srebrenici, Domaviji i Municipiumu malvesiatiumu koji su dio stalne arheološke postvake Zemaljskog muzeja u Sarajevu, Srebreničani će uskoro moći vidjeti u svom gradu. Tom prilikom bit će izložen i jedan od najinteresantnijih eksponata - Sabazijeva bronzana ruka.

Bronzana ruka pronađena na lokalitetu Gradina kod Srebrenice, svjedoči o kultu boga Sabazija. Dosta raširen širom Rimskog carstva, Sabazijev kult spadao je u red orgijastičko-egzotičnih istočnih kultova. Samo štovanje podrazumijevalo je niz orgijastičkih radnji, padanje u trans i slično. Do danas, ovo je jedino svjedočanstvo o prakticiranju Sabazijevog kulta na prostoru današnje Bosne i Hercegovine.

O tome se razgovaralo u Sarajevu, na sastanku zamjenika načelnika općine Srebrenica Hamdije Fejzića i direktora srebreničkog Nacionalnog parka (NP) “Drina” Radomira Pavlovića s direktorom Zemaljskog muzeja Mirsadom Sijarićem.

U rimskom gradu u Skelanima pronađeni izuzetno vrijedni eksponati

Fejzić kaže da je dogovorena saradnja Zemaljskog muzeja BiH sa muzejskim i kulturnim institucijama Srebrenice te je dogovorena i zajednička izložba muzejskih eksponata otkrivenih na području srebreničke općine. Fejzić i Pavlović upoznali su predstavnike Zemaljskog muzeja BiH s arheološkim istraživanjima na dva rimska grada u Skelanima kod Srebrenice, koji su konzervirani, kao i pronađeni predmeti.

Od iskopanih fragmenata rekonstruirana su i konzervirana dva rimska mozaika, od kojih je jedan s izuzetno fino izvedenim motivom meduze. Riječ je o izuzetno vrijednom mozaiku iz trećeg i četvrtog stoljeća, pronađenom u otkrivenim arheološkim ostacima rimskog grada u Skelanima, koji je od neprocjenjive vrijednosti, kao i kompletan arheološki lokalitet u tom naselju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.