INTERVJU

Radončić za Glas Amerike: Naš prioritet je članstvo u NATO-u

Kada će se dogoditi oficijelni prijem u EU, to je na jako dugom štapu i zato dajem prednost NATO putu

Avaz.ba

5.3.2019

Fahrudin Radončić sinoć je za Glas Amerike govorio o situaciji u BiH, odnosima među državama u regiji, evropskim međunarodnim integracijama te odnosu velikih sila prema BiH. S liderom SBB-a razgovarao je poznati novinar Elvir Bucalo.

- Naš eventualni interes da uđemo u vlast je da relaksiramo odnose u Bosni i Hercegovini. Mi želimo kandidatski status u EU, ali za razliku od gospodina Dodika, ja kao političar i mi kao SBB, prioritet vidimo u našem članstvu u NATO-u, koje je brže, jednostavnije i nešto što ranije možemo doseći nego članstvo u Evropskoj uniji.

Jer, da li ćemo biti član EU, koliko ćemo biti u čekaonici, niko ne zna. Nama je bitno da dosegnemo evropske standarde hodajući tim putem u vlastitoj zemlji. Kada će se dogoditi oficijelni prijem u EU, to je na jako dugom štapu, ali zato dajem prednost NATO putu i NATO integracijama – rekao je predsjednik SBB-a i delegat u Domu naroda Državnog parlamenta.

Pitanje BiH i Kosova nije ni slično

Na pitanje novinara ima li utisak da je BiH sljedeća krizna tačka potkusurivanja, Radončić je odgovorio:

- Bojim se da gospodin Izetbegović jeste u pravu i to je jedan od razloga zašto smo uopće pristali da odustanemo od onog stava da nećemo razgovarati sa SDA. Mislim da se moraju udružiti sve patriotske snage. Iskreno želim da vjerujem, a imamo sve i historijske razloge, da se pitanje Bosne i Hercegovine i Kosova ni po čemu ne može tretirati ne zajednički, nego čak ni slično.

Bosna i Hercegovina je članica Ujedinjenih naroda, stara je hiljadu godina. Odnos Srbije i Kosova neka rješavaju te dvije suverene zemlje na način svog dogovora. Lično nikada nisam bio pristalica razmjene teritorija, to je vrlo loš metod, pogotovo na Balkanu.

U geostrateškom smislu vidimo da je veliki interes Rusije i Turske, koje i ne kriju svoje miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine. Neko kroz Republiku Srpsku, neko kroz Federaciju.

Imate odnos Sjedinjenih Američkih Država koji je za nas, makar po meni, najvažniji i dominantan, a koji u posljednje vrijeme nije pokazivao veliki interes za stanje u BiH. I imate Evropsku uniju, koja je svoj odnos prema nama u nekom smislu birokratizirala.

Jačanje rusko-turskog utjecaja 

Tim jednim američkim odnosom, koji nije bio dovoljno jasan i robustan, i evropskim pristupom, koji je bio više političko-deklarativan nego suštinski, otvoren je prostor za jačanje rusko-turskog utjecaja.

Iskreno, očekujem da će i EU i SAD, naročito nakon imenovanja novog ambasadora u Sarajevu, pokazati mnogo veći interes za stanje u BiH i zbog nas i zbog njihovih geostrateških interesa - zaključio je Radončić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.