SAZNAJEMO

Direktor OSA-e Mehmedagić nezakonito otpustio Savića!

Suspendiran i otpušten 2017. zbog optužbi da je odavao službenu tajnu

Piše: M. AŠČIĆ

6.3.2019

Sud Bosne i Hercegovine donio je 12. februara ove godine pravosnažnu presudu kojom se prihvata tužba Dragana Savića, uposlenika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), kojeg je Osman Mehmedagić Osmica, čelnik ove agencije, nezakonito otpustio u junu 2017. godine zbog “odavanja službene tajne”!

 Tajni dokument

Savić, inače vozač bivšeg zamjenika direktora OSA-e Riste Zarića, najprije je suspendiran, a zatim i otpušten iz OSA-e, jer je bio prijavljen da je u aferi “Ušće” iznosio tajne dokumente iz ove obavještajne agencije.

Faksimil pravosnažne presude Suda BiH od 12. februara ove godine

Savić je zbog suspenzije i nezakonitog otkaza tužio državu i OSA-u. Pravosnažnom presudom poništena su kao nezakonita sva rješenja OSA-e, i to Drugostepene disciplinske komisije od 1. juna 2017., Prvostepene disciplinske komisije od 5. maja 2017. i kabineta Generalnog direktora broj 07-12858/17 od 7. juna 2017. godine.

Prema presudi, OSA je obavezna da Savića vrati na radno mjesto referenta - specijaliste vozača pratioca ili drugo odgovarajuće mjesto u skladu s njegovom stručnom spremom i radnim sposobnostima.

Isplata odštete

Sud BiH naredio je OSA-i i da Saviću na ime štete zbog nezakonitog prestanka radnog odnosa isplati 6.895 maraka. Time je okončana ova afera, koja je prije dvije godine potresala Obavještajnu agenciju.

Porez na plaću i doprinosi

Obavještajno-sigurnosna agencija, prema presudi, dužna je Saviću isplatiti 1.153 KM na ime razlike neisplaćenih plaća od 16. februara 2017. do 31. maja 2017. Sud je obavezao OSA-u i da uplati porez na plaću u iznosu od 132 KM, ali i doprinose od 632 KM.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.